Foto: Vlado Kos / CROPIX

Moćni HDZ-ovac ide u zatvor: Jedan potez mu je zagorčao život zauvijek

Autor: I.G.

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić na Ustavnom sudu je izgubio parnicu, na kojoj je želio srušiti pravomoćnu presudu zbog podmićivanja Telegramova novinara Drage Hedla. Luciću sada preostaje pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, ali to mora učiniti u idućih nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, Lucić je novinaru Hedlu nudio mito da ne bi pisao o njemu. Novinar portala Telegram sve je to snimio i raskrinkao Lucića. Lucić se u ustavnoj tužbi pokušao izvući na nepravedno suđenje te više puta isticao da nije mogao biti osuđen za davanje mita novinaru kad novinar nije ni službena ni odgovorna osoba.

LUCIĆ USTRAJAN: ‘Nisam nudio mito novinaru Dragi Hedlu’


‘Novinari nisu službene osobe’

Tvrdio je da prema hrvatskom Kaznenom zakonu, mito mogu primiti samo službene osobe, a rekao je da novinari to nisu. Rekao je i da je prestrogo kažnjen, odnosno da kazna nije razmjerna onome što je učinio. Lucić je, podsjetimo, prvo dobio godinu dana rada za opće dobro, ali je nakon USKOK-ove žalbe ta kazna zamijenjena bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Uložio je i žalbu jer nije sudjelovao na sjednici Vrhovnog suda RH koji je raspravljao o žalbi USKOK-a, iako je, priznao je, dobio poziv.Kako je rekao tijekom procesa, Nije se odazvao jer je bio svjestan da kao okrivljenik ne bi imao pravo sudjelovati u raspravi. Tražio je od Ustavnog suda i da mu omogući odgodu odlaska na odsluženje kazne.

Milanović u New Yorku planira Kolindi postaviti pitanje: ‘Opet se ugurala’

Suci se protive presudi

No, suci Branko Brkić i Miroslav Šumanović protivili su se presudi jer smatraju da novinar baš nikakvim tumačenjem zakona ne može biti definiran ni kao službena ni kao odgovorna osoba.
“Mišljenja sam da novinari zaposleni ili ugovorno angažirani od strane trgovačkih društava koja se bave medijskom djelatnošću ne potpadaju pod opseg primjene kaznenopravnih odredaba o javnom podmićivanju s obzirom na to da se prema zakonu ne mogu smatrati odgovornim osobama jer ne obavljaju javne ovlasti koje bi im de iure ili de facto bile povjerene. U kaznenom zakonu, naime, nedostaje adekvatna kaznena odredba na osnovi koje bi novinari podlijegali korupcijskim kaznenim djelima, primjerice kao primatelji mita ili počinitelji zlouporabe položaja ili ovlasti”, poručio je u svom izdvojenom mišljenju ustavni sudac Šumanović.

Lucić je već dva puta izbjegao odsluženje te jednogodišnje kazne zatvora. Dobio je odgodu zbog iznimno lošeg zdravstvenog stanja. No u veljači ove godine bio je na izbornoj skupštini Lovačkog društva Šljuka u Pleternici. Tamo je aktivno sudjelovao u raspravi i nazdravljao žesticom.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.