fbpx
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

MNOGIM HRVATIMA ĆE PASTI MRAK NA OČI! Studenti otkrili što je podržavao novi ministar: Samo da ne takne u najvrijednije što imamo

Autor: Dnevno.hr

Nakon odlaska ministra financija Zdravka Marića, na njegovu fotelju će zasjesti profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Marko Primorac. Nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović  tako zauzima mjesto Plenkovićevog najomiljenijeg ministra.

Novi ministar već 15 godina radi na fakultetu i predaje kolegije “Javne financije”, “Lokalne financije”, “Upravljanje javnim dugom” te “Upravljanje financijama u javnom sektoru.” O tome kakav je profesor i čovjek, za RTL.hr su govorili njegovi studenti.

Otkrili su između ostalog kako je Marko Primorac podržavao porez na nekretnine zbog kojeg se digla velika bura u javnosti s obzirom na to da Hrvati u velikom postotku posjeduju vlastite nekretnine, ako ne i nekoliko njih. Naši građani vole ulagati u nekretnine zbog čega su mnogi bili protiv poreza.


“Kritizirao je ograničavanje cijena, tiskanje novca u vrijeme pandemije, zalaže se za uvođenje poreza na nekretnine (s time da obavezno napominje kako bi se onda ukinuli porez na kuće za odmor, komunalna naknada i spomenička renta i da bi porez na nekretnine više opteretio one bogatije građane s više nekretnina; iznos poreza na nekretnine bio bi jednak iznosu tri navedena davanja koja bi se ukinula!). Baš me zanima hoće li kao ministar provoditi te ‘nepopularne’ politike ili će biti stranački poslušnik. Nadam se ovom prvom”, poručuje student Marko.

“Često je iznosio svoja mišljenja i otvoreno pokazivao svoje frustracije vezane za loš porezni sustav i slično”, tvrdi studentica Ivana.

Studentica Katarina kaže da je kao profesor izuzetno zanimljiv, karizmatičan i s guštom je dolazila na njegova predavanja.

“Uvijek nas je poticao na interakciju i raspravu i baš zato mislim da su predavanja bila zanimljiva”, kaže studentica.

Šaljiv i sve potkrepljuje primjerima,

“Jako susretljiv, društven, komunikativan, šaljiv, suvremen”, tako studentica Katja opisuje Primorca i nastavlja: “Nikada nije govorio previše o sebi, niti se hvalio. Mi studenti smo ostali ugodno iznenađeni ovime što postaje ministar. Predavanja su bila zanimljiva, puna primjera, znali smo se nekada i našaliti na račun naše države kako neke stvari ne funkcioniraju te kako ih popraviti. Dovodio nam je i informacije iz prve ruke, goste predavače iz ministarstva.”

“Šaljiv je i sve potkrepljuje primjerima, anegdotama i kritikama tako da studenti što lakše zapamte gradivo. Meni osobno je to bio kolegij (Javne financije) na kojeg mi nije bilo teško ići i kojeg mi nije bilo naporno slušati baš zbog njega unatoč tome što se većina gradiva svodi na poreze što je inače općenito dosadna tema za slušati i učiti”, objašnjava studentica Ivana.
Studentica Lidia objašnjava kako ispiti kod njega nisu bili teški, zato što ne traži da se sve činjenice napamet, nego traži razumijevanje, a na taj način i predstavlja gradivo.”

Studeni govore kako ministre, premijere i predsjednike nije spominjao.

“Ako je i govorio o problemima u državi, nikad ne bi spomenuo tko je točno kriv za to”, kaže Katja.
Na pitanje hoće li biti dostojna zamjena Zdravku Mariću, studentica Viktorija kaže kako mu neće biti lako, ali bit će dostojna zamjena Mariću sigurno.

“Samo je pitanje koliko dugo će se još dopuštati državne intervencije na trzištu. Taj dio me najviše zanima”, smatra studentica Viktorija.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.