Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mnogi molitelje na trgu nazivaju ‘klečavcima’, odvjetnik otkriva je li to sramoćenje i kažnjivo

Autor: Dnevno.hr

Zbog pokazivanja srednjeg prsta na ulici jedan je Pakračanin nedavno uhićen i novčano kažnjen, budući je svog sugrađanina na taj način pozdravio. I to dvaput.

Naime, prema Zakonu o kršenju javnog reda i mira možete biti uhićeni i novčano kažnjeni do četiri tisuće eura. S druge strane, pak, prema tom istom Zakonu ne morate odgovarati za fizički nasrtaj i verbalno vrijeđanje čak u javnosti pred kamerama.


O kriterijima koji su nerijetko u Zakonu o kršenju javnog reda i mira dvostruki, odvjetnik Veljko Miljević u emisiji HRT-a “Studio 4” kazao je kako se na prvi pogled čini da obični građani odgovaraju, a netko drugi ne odgovara za učinjeno.

Foto: Sasa Buric / CROPIX

‘Uvelo se nešto između uvrede i klevete’

“Širok je spektar ponašanja koji predstavljaju uvredu, ali problem je kod gonjenja”, kaže Miljević.

Dodaje kako se u 2013. godine u Kaznenom zakonu iz 2011. uvelo nešto između uvrede i klevete, a to je sramoćenje kao djelo teže od uvrede, a malo slabije od klevete.

“U tom revolucionarnom djelu nastale su velike teškoće, pa se išlo na teško sramoćenje, govori Miljević i dodaje kako zna mnoge mirne i staložene osobe koje u prometu u pola sata učine nešto što se zove realna uvreda.

“Treba prijavljivati, ne smije se širiti prostor uvreda. Kad gledate svaki razlog isključenja protupravnosti, on svaki ima svoju svrhu, ali je otišao predaleko”, poručio je Miljević.

O moliteljima i nazivu ‘klečavci’

Budući se molitelje koji se svake prve subote u mjesecu okupljaju po trgovima diljem Hrvatske, naziva i “klečavcima” te je isto općeprihvaćeno i u medijskom izvještavanju, Miljević o tome kaže:

“Tu su ispunjeni elementi teškog sramoćenja. Istina je da oni kleče, ali to nikome ne daje za pravo da ih tako zove. Međutim, teškog sramoćenja više nema. Je li to uvreda? Mogla bi biti, ali svatko će se pozvati na to da je to činio u javnom interesu, u obavljanju novinarskog poziva. To blokira progon za takva kaznena djela”, pojasnio je odvjetnik.
Bivši član uprave Dinama Krešimir Antolić tužio je karikaturista Nika Titanika jer mu je svojim crtežima, kako on tvrdi, nanio javnu štetu ugledu.

“Ako je to kaznena prijava, onda to nije niti uvreda niti kleveta jer se ova djela vode po privatnoj tužbi. Karikaturist zna što je htio i on mora odgovoriti što je s tim htio. Izgubili smo smisao i težinu svega”, poručio je odvjetnik.

Ideološki rat u centru Zagreba: Molitelji i kontraprosvjednici opet na Trgu bana Jelačića

Promjena ZKP-a od koje Plenković ne odustaje

Postoji inicijativa da se promijeni ZKP vezano za curenje informacija iz istraga od kojeg Andrej Plenković ne odustaje.
Miljević je naglasio kako se novinarima ne može suditi niti ih goniti zbog toga.

“Svakom sam novinaru poručio da ga takvoj izmjeni nitko ne može goniti. Usprkos svim razočaranjima koje sam doživio s pravosudnim sustavom, ne mogu shvatiti da ako u službenom obrazloženju prijedloga izmjene Zakona izrijekom stoji ”novinari ovdje nisu obuhvaćeni”, pa ako je ova garnitura koja predlaže zakone prešla i tu stepenicu, onda novinari mogu odgovarati, ali ne vjerujem da smo prešli to jer bi to bilo dno dna”, istaknuo je odvjetnik.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.