Foto: Unsplash

Mladić studirao u najsretnijoj zemlji na svijetu i došao do zaključka: ‘Sve što kažu je istina’

Autor: Dnevno.hr

Mladić imena Mahmudul Islam imao je priliku svoje najljepše, studentske dane provesti u zemlji koja slovi za najsretniju na svijetu, i to šest godina zaredom, prema Svjetskom izvještaju sreće.

Riječ je, pogađate, o Finskoj, a temelj dobrog života ove nordijske nacije upravo su dobre javne politike, visokokvalitetna demokracija i efikasne institucije, piše Bussines Insider.

Islam je u svom tekstu za ovaj medij istaknuo kako sreća u ovoj zemlji ne znači da svi hodaju okolo nasmijani od uha do uha i da svim ulicama vlada karnevalska atmosfera, ali uočio je nešto zanimljivo.

Foto: Dnevno/Ilustracija

Hladna klima, topli ljudi

Finci, naime, jako vjeruju svojim susjedima. “To sam osjetio čak i kao međunarodni student. Nisam se brinuo hoće li stranci na ulici biti zlonamjerni i osjećao sam se kao da mogu slobodno izraziti svoja politička mišljenja (pozitivna ili negativna) bez tereta autocenzure ili protureakcije. Također se činilo da ljudi imaju puno povjerenja u svoje lokalne političare, a ja sam mislio da su izborni ciklusi bili pošteni i prilično mirni dok sam bio tamo”, opisao je mladi student.

A posebno ga se dojmilo kako se u ovoj zemlji školovao besplatno, jer taman je uhvatio staro pravilo o besplatno obrazovanju za domaće i strane učenike.

“Nakon promjene politike 2017., studenti izvan EU-a pod određenim okolnostima možda moraju plaćati školarinu, koja, opet, ovisi od ustanove u kojoj se obrazuju”, napisao je.

Plenković sve karte baca na umirovljenike: Evo što će im sve dati u izbornoj godini
Opsežna politika socijalne skrbi

No, mladić je ipak morao pronaći posao kako bi pokrio druge troškove života. Na kraju mu ni to nije bio problem, iako nije tečno govorio finski jezik. Posao je na koncu dobio u restoranu i plaća mu je bila sasvim dovoljna za život.

“Kao strani student plaćao sam oko 200 eura godišnje za prilično opsežan plan privatnog zdravstvenog osiguranja. Također sam preko svog poslodavca dobio besplatnu zdravstvenu zaštitu na radu, koja je na kraju pokrivala moje posjete liječniku zbog bolova u zglobovima, opće bolesti, uklanjanja ušnog voska i savjetovanja”, kaže i dodaje kako je sve te financijske pogodnosti iskusio kao stranac u zemlji.
A njegov zaključak je da je u pozadini finske sreće njezina opsežna politika socijalne skrbi, koja pokriva mnoge osnovne potrepštine ‘od kolijevke do groba’ i nudi stanovnicima osjećaj sigurnosti.

“Pojedinci ne bi trebali biti sami odgovorni za svoju sreću. Država i politike koje vodi igraju ključnu ulogu u gradnji sretnog društva”, zaključio je mladić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.