Foto: TikTok Screenshot

Mlada Hrvatica bez eura otvorila pekaru u Njemačkoj: Svima objasnila slatku tajnu

Autor: Dnevno.hr

Mlada Hrvatica Lana Poljak je iz Lijepe naše preselila u Njemačku gdje je sa samo 24 godine postala vlasnica pekare, i to bez da je uložila svoj novac. Na svom Tik-Toku je objasnila kako je to učinila.

Napomenula je kako po dolasku u Njemačku nije znala njemački i počela je raditi u firmama za čišćenje, što je radila tri godine. Kasnije se bavila brigom za starije, a u jednom se trenutku zaposlila u pekari, samo nedjeljom.

“Tada sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike tvrtke Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla.

Ja i dečko smo radili po cijele dane za loše plaće i učinilo nam se zanimljivo da probamo nešto novo. Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati ni ništa. Njemački mi je bio na razini A2. A kao računali smo da nam bar ostane 3000 eura mjesečno i bili bi zadovoljni. Prijavila sam se, pozvali su me razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivirana”, prisjeća se mlada Hrvatica.

Početak bio stresan

No, jedan od uvjeta je bio da se kao polog uzme kredit od 35.000 eura, što je garancija da će uzimati robu.

“Mi smo rekli ok, idemo na banku po kredit. Ali u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U tvrtki Ihle su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit.
Potpisali smo ugovor, išli na obuku dva mjeseca ja i dečko. Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcij Ihle nam je dao na na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve sve, kao da je naše”, nastavlja.

U Njemačkoj se ovo skupo prodaje, a u regiji se baca u smeće: ‘Zato je puno Balkanaca tamo’
Iako je početak bio stresan, stalno je imala podršku predstavnika te velike tvrtke.

“Poslije se uhodate i sve krene… Meni je to s 24 godine bilo jako strašno, ali krenuo nam je super. Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare… Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu”; priča Lana.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.