Foto: Wikimedia Commons

Mjesto u Dalmaciji moglo bi dobiti titulu svjetske turističke atrakcije: Streme i prema rekordu

Autor: Dnevno.hr

Kada je riječ o ‘malome’, Hrvatska je na visokoj ljestvici. Naime, kod nas se nalazi najmanji grad – Hum, ali i najkraća rijeka – Ombla u Dubrovniku. A čini se i kako bismo mogli sloviti za državu s najmanjim morem na svijetu – Karinskim morem, javlja LiveCamCroatia.

Naime, Karinsko je more upola manje od Mramornog mora, a budući se danas tu razvija turizam, u smislu auto-kampova te velikog turističkog naselja u Gornjem Karinu, stanovnici bi kraj svog mora jako voljeli vidjeti tablu na kojoj piše “Najmanje more na svijetu”.

Oni smatraju kako bi to itekako pomoglo popularizaciji Karinskog mora. Ovdje su zato čvrsto odlučili ići prema kandidaturi UNESCO-a, ali i prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

Kandidatura do lipnja

Područje Karinskog mora, kao ogranak Jadranskog mora zavučeno je duboko u kopno, a naseljeno je još od najstarijih vremena. Tu se nalazilo antičko naselje Corinium, a kasnije Karin, koji je imao važnu obrambenu ulogu u srednjem vijeku. Naselja koja izlaze na Karinsko more su Kruševo, Gornji i Donji Karin te Pridraga.

Inače, Karinsko je more veliko gotovo 5,7 četvornih kilometara s prosječnom dubinom od svega 10 – 12 metara, a uskim je kanalom spojeno s Novigradskim morem. Nalazi se oko 30 kilometara istočno od Zadra, a u njega se ulijevaju manji slatkovodni vodotoci koji miješanjem sa slanom vodom uzrokuju nastanak ljekovitog blata. Najveći vodotok je rijeka Karišnica, koja se ulijeva u dnu zaljeva, a tu je i rijeka Bijela.

Zato raduje vijest kako će Karinsko more do lipnja doista i dobiti kandidaturu, a ne javi li se u međuvremenu netko s informacijom kako postoji još manje more, možda i titulu najmanjeg na svijetu.
Branitelj odveo 50 ljudi besplatno na more: Dočekalo ih iznenađenje zbog kojeg su ostali bez teksta
 

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.