Foto: Tom Dubravec / CROPIX/Ilustracija

Mještani nemoćno gledaju kako strana obitelj devastira hrvatski raj: ‘Tvrde da nisu znali’

Autor: I.G.

Obitelj iz Omana je bacila betonske blokove u more u Sv. Petru i postavila ponton s bazenom, nadajući se da će se na njemu moći sunčati. Međutim, nakon što je jedan čitatelj portala Morski.hr poslao fotografije ovog protuzakonitog čina, otkriveno je da su za ovaj zahvat odgovorni građani Omana koji su pogrešno vjerovali da mogu raditi što god požele na hrvatskoj obali.

No, prema Zakonu, povreda pomorskog dobra je jasno definirana i obitelj će morati ukloniti svoju instalaciju, kao i bazen, na vlastiti trošak. Također će dobiti prekršajnu prijavu. Odmah su kontaktirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te nadležnog komunalnog redara, koji su brzo reagirali i izvršili inspekcijski nadzor.

“Ispostava lučke kapetanije Biograd na moru u ponedjeljak, 6. svibnja 2024. godine obavila je inspekcijski nadzor te je utvrđeno da je predmetni ponton postavljen. U tijeku je utvrđivanje počinitelja kojem će se izdati rješenje o uklanjanju i protiv istog pokrenuti prekršajni postupak. U slučaju da se u sklopu inspekcijskog postupka počinitelj ne utvrdi, Općini Sveti Filip i Jakov će se izdati nalog za uklanjanje na temelju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama”, rekli su iz Ministarstva.

Foto: Morski.hr

‘Bez ikakvog legalnog temelja’

U međuvremenu je na terenu bio i komunalni redar koji je također utvrdio kako se ovdje radi o potpuno ilegalnoj pontonskoj instalaciji na mjestu gdje ne postoji nikakvo koncesijsko odobrenje. Najavio je uklanjanje istog o trošku onog tko ga je postavio.

“Prvi put se s ovakvim nečim susrećem, to je nekakva instalacija na napuhavanje, svakako postavljena bez ikakvog legalnog temelja i biti će uklonjena. Dobili smo i informaciju kako su je postavili državljani Omana koji tvrde da nisu uopće znali kako im je za takvo što potrebna dozvola”, potvrdio im je komunalni redar koji je hitro izašao na teren.

Iz trgovine se povlači začin koji svi koristimo: Pronađeni komadići plastike
Omanci koji su ponton postavili imaju i nekretninu odmah iznad, a instalacija na ovoj lokaciji će u najkraćem roku biti uklonjena i pomorsko će dobro biti oslobođeno.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.