Foto: Nestali/Screenshot/YouTube

MISTERIJ NESTANKA RAZRIJEŠEN NAKON 30 GODINA: Iz Dubrovnika, u jeku rata, pomorac se ukrcao na brod. Više nitko nije čuo za njega – do sada!

Autor: L.B.

U svjetlu brojnih nestanaka, posebno mladih ljudi, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, ali i u regiji, iz Dubrovnika dolazi vijest o jednom nestanku koji se ipak sretno završio, odnosno vijesti koje su primili mještani, susjedi i obitelj, razriješile su misterij koji ih je mučio punih 30 godina.

Naime, iz Čepikuća, malog mjesta u blizini Dubrovnika, na brod je na samom početku 90-ih otišao pomorac Petar Marčinko (39). I ne bi to bilo ništa čudno, ni iznenađujuće, da se s broda i vratio doma.

Međutim, Marčinko se u travnju 1992. iskrcao s broda ‘Dubrovnik’ u španjolskom gradu Gijónu te mu se od tada gubi svaki trag.

Događaj koji je uzdrmao Čepikućane

Kako ga u rodnim Čepikućama više nakon toga nisu nikada vidjeli, glavama su im prolazile razne pretpostavke i scenariji, pa čak i onaj najcrniji – da više nije među njima, piše DuList.

No, 30 godina nakon dogodilo se nešto što je Čepikućane poprilično uzdrmalo i ulilo im nadu da je Marčinko živ. Naime, u Policijskoj postaji Ston pristigli su Marčinkovi stari dokumenti iz kojih, kako su potvrdili i iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, prema svemu sudeći, proizlazi da je Petar Marčinko živ.

“Osoba koju navodite trenutno se nalazi u Španjolskoj. Dokumente smo zaprimili službenim putem preko Veleposlanstva Hrvatske u Španjolskoj. U tijeku je utvrđivanje identiteta spomenute osobe za što smo zatražili i međunarodnu policijsku suradnju. Do završetka postupka utvrđivanja identiteta, spomenuta osoba će se nalaziti u bazi nestalih osoba”, rekli su iz policije.

Foto: Screenshot/YouTube

Ipak, na policiji je bilo i da utvrdi radi li se doista o Marčinku ili se pak neka druga osoba poslužila njegovim dokumentima.




‘Iz istog smo sela, s njime sam, što se kaže, cigar dijelio’

Kako se neslužbeno doznaje, s njegovim se dokumentima ili sam Marčinko ili neka druga osoba pokušala prijaviti u Crveni križ ili neku sličnu instituciju, međutim, s obzirom da su dokumenti zastarjeli, automatski su poslani natrag u stonsku PP.

“Sjećam ga se, kako ne. I mi smo čuli da su mu dokumenti došli i da je živ. Tako bismo voljeli da je živ i da ga opet vidimo. Za mene je kao momak bio ‘prva liga’. Navegavo je (bio je pomorac) , bio je timunjer (kormilar). Čuli smo raznih priča što mu se navodno dogodilo. Sad su se navodno našli njegovi papiri, kažu da je živ. Volio bih da je to istina. Iz istog smo sela, s njime sam, što se kaže, cigar dijelio”, ispričao je Marčinkov sumještanin Ivo Delalija.

‘Uvijek je uza se nosio puno novaca, često bi sve tratao’

On se prisjetio i kako Marčinko nije bio oženjen, niti je imao djece, međutim od četiri brata koja je imao, dvojica su pokojna, a dvojica su živa – jedan je u Kanadi, drugi u Francuskoj.




“Svakome je volio pomoći, nije nikada nikome bio dužan. O njemu mogu reći sve najbolje, nisam nikada čuo da je s nekime imao problema i to će svatko reći. Nitko mu nema što prigovoriti. Bio je odličan, predobar, bio je miran, navegavo je dugo godina. Zašto je ostao u Španjolskoj, što mu se motalo po glavi, tko će ga znati?

Uvijek je uza se nosio puno novaca, često bi tratao sve u kafiću. Nije žalio. Iako, nestao je on i prije 1992. kako službeno piše. Od početka 90.-ih nismo čuli za njega i pričalo se da je nestao”, rekao je Delalija, istaknuvši kako bi se Marčinko zasigurno nekome javio nakon toliko godina.

Foto: Nestali

‘Pričao je da ga interesiraju socijalistički i utopistički pisci, čitao je i Zaratustru’

Još jedan Marčinkov sumještanin, Marko Potrebica, naglasio je kako je Marčinko na njega ostavio dobar dojam.

“Nikada dovoljno ne može čovjek čovjeka dokučiti. Ipak smo mi velika tajna jedan drugome. Tko će znati zbog čega je odlučio ostati u Španjolskoj? Posebno se sjećam vremena prije nego je Petar nestao. Što se tiče elementarnog poštenja, nikada nisam sumnjao u Petra. U zadnje znam da mi je pričao da su ga jako interesirali socijalistički i utopistički pisci, čitao je jako puno Hegela, Kanta, Freuda. Sjećam se da je razmišljao i o Zaratustri, da je i to štivo čitao”, prisjetio se Potrebica o interesima nestalog Marčinka.

“Mislim da sam ga zadnji put vidio 1990. Iznenadilo nas je što su sada pronađeni njegovi dokumenti. Svašta nam je prolazilo glavom. Volio bih da je živ, pa makar i da je beskućnik. Samo da ga se nađe i da bude živ. S njime sam što se kaže od djetinjstva koze čuvo’ “, kaže Potrebica.

Brat mu na brod poslao kartu da dođe k njemu u Kanadu

Međutim, njegov je drugi susjed pak skeptičan da su dokumenti doista Marčinkovi.

“Ma ne vjerujem da su mu našli dokumente, to je neka patka”, sumnjičavo je prokomentirao susjed iz Čepikuća, ali onda je ipak dodao da ako su policiji dokumenti došli, da se možda ipak nešto događa.

U razgovoru sa sumještanima iz Čepikuća, doznaje se i kako se Petar Marčinko 1992. trebao iskrcati s broda. Međutim, s obzirom na ratno stanje, pričaju susjedi, jedan od braće kupio mu je kartu za Kanadu kako bi došao k njemu. Ipak, govore, iako mu je karta došla na brod, nije se uputio za Kanadu, već je ostao u Španjolskoj.

Ono što nitko ne zna jesu njegovi razlozi, a još uvijek se čeka i službena potvrda koju će kroz dogledno vrijeme doznati policija koja će konačno potvrditi rasplet ove misteriozne priče.

Obitelj je obavještena o njegovom pronalasku i potvrdi identiteta

Dodajmo kako u Čepikućama još uvijek stoji i Marčinkova rodna kuća, međutim tamo više nema nikoga od obitelji.

Međutim, izgleda kako je ipak riječ o tome da je sve istina, naime, upravo je proteklog tjedna Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj stigla potvrda međunarodnih institucija s kojima su surađivali na provjeri dokumenata koji su se 30 godina nakon Marčinkova nestanka misteriozno pojavili u Policijskoj postaji Ston na njegovo ime.

Kako se doznaje iz policije, obitelj je obavještena o Marčinkovu pronalasku i potvrdi identiteta te će on biti izbrisan iz evidencije nestalih osoba.

No, javnosti su kao i Marčinkovim sumještanima u Čepikućama još uvijek ostali skriveni motivi njegova odlaska i ostanka u Španjolskoj preko 30 godina bez da se javio svojima ili se pak poželio vratiti doma.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.