fbpx
Foto: Guliver Image / Daniel Ceng Shou-Yix/Ilustracija

‘MISLIO SAM DA CIJELA EU SUDJELUJE U TOME’: Predsjednik Odbora za obranu šokiran obukom ukrajinske vojnika u Hrvatskoj! Krivac je Radman, ‘otišao je van i nešto dogovorio’

Autor: Dnevno.hr

Govoreći o mogućnosti da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj, Franko Vidović, predsjednik saborskog odbora za obranu, navodi kako nema nikakve informacije o tome.

U početku je mislio kako cijela EU, odnosno cijeli NATO, sudjeluje u tome, no kasnije se pokazalo kako se radi o četiri države koje se nalaze uz samu granicu, te Hrvatskoj kao petoj. Naglasio je kako mu nije sasvim jasno koja bi bila naša uloga u tome? Kada bi u tome sudjelovao cijeli NATO i EU, vjerojatno bi promislio o tome i bio za. No, ovako…

Istaknuo je kako bi se ministar vanjskih poslova Hrvatske prije bilo kakve odluke ipak trebao naći s onim tko sukreira vanjsku politiku, a to je svakako predsjednik. Podsjetio je kako je Hrvatska turistička zemlja, koja osim svojih prirodnih ljepota prodaje i sigurnost. Što se pak tiče donošenja konačne odluke, koliko je on obaviješten, bila bi dovoljna odluka Vlade uz supotpis predsjednika, dok Sabor tu ne bi imao nikakvu ulogu.


Treba slijediti Milanovića

U potpunosti se slaže s izjavom predsjednika Milanovića, kako se Hrvatska treba angažirati koliko se treba angažirati, ali nikako na preko toga, rekao je za N1.

S obzirom na činjenicu da se vladajući uporno odbijaju pojaviti pred vijećem, unatoč pozivima, zaključuje kako Sabor, uključujući Odbor za obranu, gubi svoj značaj. A to je nešto što svakako treba mijenjati.

Novi sustav PZO-a

Vidoviću nije jasno kako se kupnja nečega može dogovarati bez prethodnog mišljenja saborskog odbora, koje je obavezno, ističe Vidović na pitanje o mogućoj kupnji novih sustava protuzračne obrane. Odbor ne mora imati uvid u proces svakoga trena, ali bi ga se svakako trebalo izvijestiti o napretku. No, Odbor nije dobio ni izvještaj o obrani, koje je uvijek do sada stizalo najkasnije do svibnja, završava Vidović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.