Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘MISLIM DA JE DRŽAVA U VELIKOJ OPASNOSTI!’ Kreću u hitno micanje Plenkovića: ‘Ministri ne smiju zucnuti, nevjerojatno je da on ništa ne zna’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Udarci koje premijer Andrej Plenković dobiva iz dana u dan sve su jači.

No, on i dalje odolijeva svim pritiscima te ga niti pokušaj bivših mu važnih saveznica i stranačkih kapitalki nije previše zabrinuo.

Ipak, najnovija događanja dala su krila oporbenim zastupnicima da povuku poteze i po tko zna koji put pokušaju nešto napraviti kontra vladajućih putem Sabora.

Kreće nova utakmica

Parlamentarna oporba iskoristila je tako odredbu koja joj omogućuje da požuri raspravu o točki o kojoj žele diskutirati pa je prikupila 30 potpisa zastupnika od desnice do ljevice da bi idućeg tjedna pred Odbor za pravosuđe došla glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Prema Poslovniku, kada se prikupi 30 potpisa, rasprava se mora provesti u sljedećih sedam dana. Svoj će zahtjev oporba u saborsku proceduru uputiti do kraja tjedna.

Zastupnici su potpise prikupili za točku koja glasi “Izvješće glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2021. godini”, međutim, stvarni je motiv rasprava o aktualnoj sms-aferi vezanoj uz Hrvatske šume, ali i aferi Softver.

Od glavne državne odvjetnice oporbenjaci žele čuti zašto je dokumentaciju iz afere Softver ‘držala u ladici’ i zašto je taj slučaj procesuirao tek Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj što je dovelo do uhićenja bivše ministrice europskih fondova Gabrijela Žalac.




O tome će idući tjedan najprije raspravljati Odbor za pravosuđe, a potom se rasprava seli i na plenarnu sjednicu.

Oglasili se prozvani

I iz DORH-a su se oglasili nakon brojnih prozivanja zbog slučaja Software te su potvrdili da će se Glavna državna odvjetnica odazvati na poziv Sabora.

A ono što bi moglo biti još nezgodnije za vladajuće strukture i ‘duboku državu’ jest inicijativa zastupnika Domovinskog pokreta za opozivom premijera RH i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.




U obrazloženju za koje nam je potvrđeno iz DP-a da je dostavljeno i predstavljeno saborskim Klubovima, navode niz razloga za smjenu politički najmoćnijeg čovjeka od državi.

Od kršenja prisege, neprovođenja nužne reforme javnog zdravstvenog sustava do propusta u nadzoru poslovanja Ine.

Smatraju da premijer treba otići jer je prekršio prisegu koju je hrvatskom narodu dao pred Saborom te da je njegova politika pogubna za hrvatske nacionalne interese, gospodarstvo, životni standard građana i državnu sigurnost.

Imaju plan

Tome treba nadodati i najnoviju aferu u kojoj premijera kompromitiraju njegove bivše dvije žene od povjerenja, tadašnja ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac.

Njihovo dopisivanje u kojem se spominju važna imena Plenkovićevih najbližih suradnika, pa i sam ‘AP’ za kojeg HDZ-ove PR službe tvrde da nije Andrej Plenković, dodatan su vjetar u leđa inicijativi DP-a da okrupni oporbu i pokuša udariti na vrh HDZ-a.

Glavni tajnik te stranke Daniel Spajić rekao nam je da je sve spremno te da će sljedeći tjedan službeno sve biti na stolu.

“Idemo u Sabor sa interpelacijom za smjenu premijera. Do sutra sam siguran da su potpisi prikupljeni. Mislim da je cijela oporba na tragu da premijer mora odstupiti jer ovo što se događa u RH je nenormalna i neizdrživa situacija”, rekao je Spajić.

“Država je u opasnosti”

Iz Domovinskog pokreta ogorčeni su ponašanjem vrha vlasti i posebno ističu kako je Plenković odgovoran za većinu procesa koji se odvijaju.

“Oni se pokazuju da su iznad zakona. Ne boje se ničega. Mislim da se država nalazi u velikoj opasnosti. Premijer je promijenio preko 20 ministara. Sve jedan od njih smijenjen je zbog afera. Nevjerojatno je da on ništa ne zna?!”, kaže Spajić i dodaje:

“Zna se da ministri ne smiju zucnuti. On je i ministar, i premijer i šef HDZ-a”, jasan je bio Daniel Spajić.

A što se tiče pozivanja glavne državne odvjetnice na raport saborskim zastupnicima, potpise su počeli prikupljati zastupnici Mosta iz kojeg nam poručuju kako su spremni javnosti p(r)okazati sav nered koji vlada unutar DORH-a.

Iz HDZ-a nam na sve šturo kažu kako su spremni na sve što ih čeka, no ne strahuju previše: “Oporba je sto puta prikupljala nekakve potpise. Mogu i dalje, to je njihovo pravo. No, svjesni smo mi da niti Plenković nije Rocky Balboa pa da može pretrpjeti bezbroj udaraca. Moramo biti uz njega”, rekao nam je za kraj izvor iz HDZ-a…

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.