Foto: Guliver image/AP Photo/Sergei Grits, File

Mirovni pregovori nisu ni počeli, a već su završili: Pucnjava odjekuje u glavnom gradu Karabaha

Autor: Dnevno.hr

Mirovni pregovori održani su u četvrtak između Azerbajdžana i etničkih Armenaca iz Nagorno-Karabaha, nakon što su separatisti te regije primorani na predaju poslije ratnog poraza koji je potaknuo i pozive na ostavku armenskog premijera Nikola Pašinjana.

Reuters je tako objavio fotografije na kojima se vide dužnosnici dviju zaraćenih strana kako sjede za malim okruglim stolom u azerbajdžanskom gradu Jevlaku.


Međutim, niti dva sata od vijesti da su pregovori počeli uslijedila je vijest azerbajdžanskih novinskih agencija da su završeni.

U gradu se čuje pucnjava

Naime, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev jučer je rekao da je njegova “željezna šaka” poslala ideju izdvojenog armenskog Karabaha u povijest. Tamošnji Armenci rekli su da nisu imali izbora te da su morali prihvatiti uvjete Bakua nakon što je azerska vojska probila njihove linije u 24 sata dugoj ofenzivi.

Veleposlanik Azerbajdžana u Hrvatskoj: Raspuštanje armenskih trupa u regiji Karabah dokaz je kršenja sporazuma iz 2020.

Armenske vlasti u glavnom gradu Karabaha, koji Armenci nazivaju Stepanakert, a Azeri Khankendi, tvrde kako se danas u gradu čuje pucnjava, a isto prenose i Reutersovi svjedoci na licu mjesta.

Armenci optužuju Azerbajdžan da krši primirje te svojim stanovnicima savjetuje da ostanu kod kuće.

Armenski separatisti moraju se raspustiti i razoružati

Ministarstvo obrane u Bakuu objavilo je da su ti navodi lažni te da im je cilj “dezinformiranje”. U sklopu dogovora armenski separatisti se moraju raspustiti i razoružati, a regija sa 120 tisuća stanovnika bit će potpuno integrirana u Azerbajdžan.
Baku je objavio da ga u Jevlaku predstavlja zastupnik u parlamentu Ramin Mammadov. Brza pobjeda Azerbajdžana kulminacija je desetljeća borbe za kontrolu nad Karabahom, međunarodno priznatim dijelom Azerbajdžana u kojem Armenci čine većinu.

Foto: Guliver

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.