Patrik Macek/Pixsell

Miro Bulj za Dnevno: ‘Nije mi jasno zašto vladajućima smeta ime dr. Šretera’

Autor:

O ishodu saborske rasprave o proglašenju 29. kolovoza Danom mirotvoraca i Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera porazgovarali smo s predlagateljem inicijative, Mostovim zastupnikom Mirom Buljem. On je zadovoljan postignutim, prihvaća prijedlog Vlade da se datum pomakne na 18. kolovoza, što je bio dan kada je dr. Šreter uhićen. Datum koji je predlagao Bulj odgovara datumu kada je nesretni liječnik posljednji puta viđen živ.

“Ponosan sam što mogu učiniti nešto da ne zaboravimo ime tog mirotvorca kojem ni dan danas ne znamo gdje su mu kosti. On je najveći hrvatski dužnosnik koji je zarobljen jer je  obnašao funkciju šefa Kriznog stožera za Slavoniju. Na moj prijedlog vlada nije odgovorila četiri mjeseca! Skupio sam 32 potpisa što je dovoljno da prijedlog uđe u proceduru pa su se javili i to sat vremena prije rasprave”, negoduje Bulj.

Vlada se slaže s Danom mirotvorstva, ali ne i s Danom sjećanja na dr. Ivana Šretera koji je simbol svih mirotvoraca u Domovinskom ratu, baš kao što je Vukovar simbol svih stradanja. Ne mogu smisliti ni jedan drugi razlog zašto bi im smetao čovjek koji se zalagao za mir, osim politizacije. Zanimljivo je i da manjine nisu podržale prijedlog“, rekao je predlagatelj koji je suglasan s pomicanjem datuma na 18. kolovoza, ali ne miri se s izbacivanjem imena dr. Šretera.

“On nas je učio praštati i ja ga se neću odreći. To je uvjetovala politika, vjerojatno zbog Milorada Pupovca koji se oko svoje upletenosti u ovaj slučaj nikada nije izjasnio. Pisao sam premijeru o podacima koje u svojoj knjizi iznosi gospodin Degoricija. Pupovac je, kada su ga pitali o ovome, T-portalu izjavio da će se oko ovoga očitovati onda kada će on htjeti. Kolega Pupovac će kad, tad o ovome morati progovoriti i nije mi shvatljiv ovaj potez Vlade”, rekao je Bulj te dodao kako se oko njegova prijedloga usuglasili i oporba i vladajući u Saboru.

“Svi su suglasni, osim Vlade. Puno sam učio i čitao o dr. Šreteru. Nemam oko njega nikakav lokalni interes već isključivo ljudski. Zaslužio je svoj dan. To je minimum minimuma jer ga se u javnosti spominje jako malo. Nakon ovog vladinog zaključka, spominjat će ga se još manje i zbog toga mi taj njihov amandman nije jasan” rekao je Bulj te je dodao da je tijekom rasprave i SDP-ov Predrag Matić, koji je u početku podržao prijedlog Vlade, promijenio mišljenje jer se i njemu učinilo da se radi o politikantstvu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.