MIRNIM PUTEM ILI NEKIM DRUGIM SREDSTVIMA? Biden traži obustavu vatre između Izraela i Hamasa

Autor: S.P.

Američki predsjednik Joe Biden sa suradnicima neprekidno traže obustavu vatre između Izraela i Hamasa.

Na to ih je posebice potaknulo izraelsko bombardiranje u Gazi i rušenje zgrade u kojoj su bila sjedišta nekih medijskih kuća.

Zastupnici iz Demokratske stranke pritišću Bidena da preuzme glavnu ulogu u inzistiranju na prekidu sukoba, ali američki dužnosnici ističu da se predsjednik sa svojim timom opredijelio za manje “glasnu” akciju pa razgovara s izraelskim dužnosnicima i američkim saveznicima u arapskom svijetu, objavio je Reuters.

Bolji je razgovor ‘iza scene’

“Naša je procjena u ovom trenutku da je poduzimanje razgovora ‘iza scene’ najkonstruktivniji pristup koji možemo imati”, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Biden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, treći put od izbijanja nasilja.

Iz Bijele kuće je objavljeno da je Biden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala “o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi”.

“Predsjednik je izrazio potporu prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima”, piše u priopćenju iz Bijele kuće.




Pristaše Bidenove administracije traže, međutim, bržu akciju. “Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne djeluje brže”, istaknuo je Logan Bayroff, glasnogovornik proizraelske liberalne lobističke skupine J Street.

Više od polovine senatora u Senatu, točnije njih 28 demokratskih senatora u nedjelju je u izjavi zatražilo “trenutan prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak civilnih života i spriječila daljnja eskalacija sukoba”.

Čelnik demokratske senatorske većine Chuck Schumer rekao je u ponedjeljak kako i on želi što prije vidjeti na djelu prestanak međusobnih napada.




Bidenova administracija optužuje Trumpa za prekid komunikacija s Palestinom

Bidenova administracija u velikoj se mjeri oslanja na Egipat zbog njegova utjecaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara zračnim i topničkim napadima.

Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir.

Prema dobro informiranim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative vezano uz humanitarnu obnovu u Gazi. Biden snažno podupire izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa, kojega SAD smatra terorističkom organizacijom, no istodobno administracija ne podupire izraelsko rušenje nebodera u kojemu je bilo sjedište al Jazeere i Associated Pressa.

Bidenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom pogreškom, pogotovo stoga što je utjecala na okretanje javnog mnijenja u SAD-u protiv Izraela, navodi za Reuters izvor blizak administraciji.

Američki državni tajnik Antony Blinken objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bidenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tijekom vođenja njegove proizraelske politike, ocjenjujući da je to pridonijelo nestabilnosti. Dok je Trump pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istodobno je ukinuo pomoć Palestincima.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.