Mirando Mrsić: ‘Vjerska policija uvodi ćudoređe po ulici, to nije kultura, to je jednoumlje, tiranija i kulturni fašizam’!

Autor: Dnevno

U velikoj Gorici , točnije ispred Muzeja Turopolja uklonjeni su snjegovići koji su djelo umjetnika Zdenka Bašića jer su navodno vrijeđali vjerske osjećaje građana. Uklanjanju koje je odobrila i gradonačelnica Velike Gorice usprotivio se predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u facebook objavi.

Objavu prenosimo u cijelosti:

„Nije normalno da se u Hrvatskoj, 2019. s javnog prostora uklanjaju umjetnička djela pod izlikom da vrijeđaju vjerske osjećaje građana. Slučaj uklanjanja snjegovića u Velikoj Gorici alarm je da se u Hrvatskoj dešava ozbiljna cenzura na javnom prostoru pod izlikom vrijeđanja vjerskih osjećaja. Kultura, umjetnost su uvijek u povijesti propitkivali društvo i na neki način provocirali, jer je to i zadaća umjetnosti. Ne vidim što to u snjegovićima vrijeđa vjerske osjećaje i kako su snjegovići dio vjerske kulture. Ovo podsjeća na zemlje u kojima je vlast u rukama vjerskih vođa, a vjerska policija uvodi ćudoređe po ulici. Hrvatska mora biti daleko od toga! Ako se nastavi ovako, već sutra možemo očekivati popis zabranjenih knjiga, zabranjene glazbe i sl. Već sutra možemo očekivati da ćemo kao društvo umjesto naprijed, napraviti korak unatrag. Uklanjanje snjegovića pod izlikom vrijeđanja vjerskih osjećaja nije kultura, to je jednoumlje, tiranija i kulturni fašizam. Protiv toga se treba boriti.“

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.