Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Minuta straha u Saboru, preplašilo ih strašno lupanje: ‘Mostovci su komentirali da Plenković izaziva oluje na dugme’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova prihvatio godišnje Izvješće premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade, ujedno i posljednje koje je predstavio do redovnih izbora koji će se održati sljedeće godine. Za Izvješće glasalo je 77 zastupnika a protiv njih 48.

Godišnjim izvješćem, koje je podnio uz zaglušujuću buku lupanja pločicama oporbenih zastupnika, Plenković je uz ostalo poručio kako je Vladin cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1.600 eura. Hrvatski sabor u petak je većinom glasova odbio prijedlog 24 oporbena zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi propitalo rad Stožera Civilne zaštite i drugih nadležnih institucija za pandemije koronavirusa. Protiv tog prijedloga bilo je 77 zastupnika, njih devet je bilo za, a osam suzdržanih. Sabor je i većinom glasova donio rebalans proračuna kako je to predložila Vlada, prihodi države se povećavaju na 27,7 milijardi eura, što je za 1,1 milijardu više u odnosu na izvorni proračun, a rashodi za 1,2 milijarde eura, odnosno na 29,3 milijarde eura.


Glasanje o Plenkovićevom izvješću je nastavljeno u podne, zaredali se zahtjevi za stankom, a u jednom trenutku je nastala prava mala drama jer je se čulo zastrašujuće lupanje. Ispostavilo se da je olujno nevrijeme otvorilo prozor.

Foto: Saborska TV

Zaredali se zahtjevi za stankama: Neprihvatljivo je da nas Plenković dijeli

Prva na redu za stanku je bila Sandra Benčić (Možemo).

“Želimo još jednom podsjetiti da je premijer uoči izvještaja o radu vlade rekao da trebamo pogledati brojke. Pogledali smo brojke i ustanovili smo da je 2016. godine Hrvatska imala sedmu najnižu plaću, sad je pala na četvrto mjesto. Naši stariji od 65 godina su jedni od najsiromašnijih u EU, imamo drugu najvišu stopu inflacije u eurozoni, kvadrat stana povišen na 2212 eura. U dva mandata otišli su nam Split i Rijeka zajedno, Hrvati umiru tri godine ranije nego građani EU. Kaže da postoje dvije Hrvatske, neprihvatljivo. Poručujemo mu da smo svi jedna Hrvatska i trebamo lidere koji žive u njoj, a ne nekoj drugoj zemlji”, rekla je što je izazvalo Hrvoja Zekanovića da joj nešto dobaci.

Zekanović provocira: Što je s vatrometom?

“Pitanje za Benčić, hoće li ove godine biti zabranjeni vatrometi, u kontekstu petardi”, provocirao je Zekanović.

Grbin se zapitao što postoji u Plenkovićevoj glavi

SDP-ovac Peđa Grbin se također osvrnuo na izvješće o radu Vlade.

“U Hrvatskoj je prosječna mirovina dosegla skoro 50 posto prosječne plaće. koje su to dvije Hrvatske? Jedna koja postoji, u kojoj njegove šarene laži nisu istina i druga koja postoji u njegovoj glavi”, rekao je.

Marijan Pavliček Jandrokoviću je poručio da ga je lijepo vidjeti jer je ipak dorastao voditi sjednice.
Peović: Raso je BDP, pa raso je i u Zambiji

Katarina Peović također je govorila o Plenkovićevom izvješću.

“Lupali smo po klupama jer smo to sve čuli, to je šalabahter koji čita premijer i oporbeni zastupnici koji automatizirano čitaju podatke poput ‘rast zaposlenosti’ dok je to posljedica odlijeva Hrvata. Kaže nam, rasle su plaće, mogle su rasti 1 cent pa ne bi lagao, ali da bi rekao koliko su zapravo rasle, trebao bi naše plaće komparirati s usporedivim zemljama. Naš minimalac je manji nego u Sloveniji. Hrvatski BDP je rastao, pa raso je i u Zambiji”.

Zatim je stanku tražila Dalija Orešković.

“Pozivam vas da se prisjetite koliko često Reiner dijeli opomene i izriče stegovne mjere, sklon je izbacivanju oporbe, taj isti Reiner u utorak kada je predsjedavao, zaboravio je poslovnik. Plenković mu može biti šef kao i HDZ-ovcima, ali nama nije. Kada se pojavi u Saboru, obvezuje ga pravni poredak. Bilo gdje je nezamislivo da govori kada nema pravo. Kada bi pomislio da može uzurpirati govornicu, bio bi to prvorazredan politički skandal. Svi koji ga opravdavaju brane poredak u kojem je sila jednog čovjeka iznad zakona, a to je diktatura”, rekla je zastupnica.

Drama u Saboru, vjetar izazvao paniku

Josip Borić (HDZ) branio je vladajuću većinu.
“Grbin je u poslovnik ugradio odredbe protiv kojih se buni, destrukcija je novi moment, sjetimo se zauzimanja govornica, čupanje same govornice, nesnosna buka i lupanje po klupama, to građani vide. Kada govore o dvije Hrvatske, sjetimo se Milanovićeve ‘mi ili oni’. Grbin je tome pljeskao. Mi ćemo se baviti time da očuvamo stabilnost. Postoje oni koji žele biti odgovorni i oni koji žele destrukciju”, rekao je.

Foto: Saborska TV

Na to je riječ dobio Nino Raspudić (Most) no najednom je nešto glasno odjeknulo u Saboru. Čini se da se nevrijeme spustilo te da je jak vjetar otvorio prozor i nešto je počelo lupati. Nakon žamora i šušura Raspudić je opet dobio šansu da traži stanku.

“Evo ovo i simbolički pokazuje da treba provjetriti Sabor, politički”, rekao je, na što mu je odgovorio Zekanović.

“Kada je oluja otvorila prozor, Mostovci su rekli ‘sada neka mi netko kaže da Plenković ne izaziva oluje na dugme'”.

Peović otkrila kako žive hrvatski radnici: ‘Javio mi se poštar, ovo mu je plaća nakon 30 godina rada’

Na početku ni žive duše u Saboru

Jutros je sjednica Sabora počela u 09:30 sati, no čini se da je kišno jutro u Zagrebu gotovo sve zastupnike spriječilo da se pojave na poslu.

Naime, krenulo je izjašnjavanje o amandmanima, oporbu to previše ne motivira jer ionako znaju da će vladajući sve odbiti, no to ne bi trebala biti isprika za nedolazak na svoje radno mjesto, luksuz koji si svi ostali građani ne mogu ni zamisliti.

Radin o praznoj sabornici: Počet ćemo bez obzira na gužvu

Predsjedavajući sjednicom Furio Radin se pomalo rezignirano osvrnuo na praznu sabornicu u kojoj sjede samo dvije zastupnice, Urša Raukar Gamulin (Možemo) i Andreja Marić (SDP).

“Mi ćemo početi bez obzira na gužvu”, rekao je ironično, nakon što je pogledom skenirao dvoranu u kojoj nema nikoga, dodavši da će nakon izjašnjavanja o amandmanima krenuti na iznošenje stajališta.

U međuvremenu je u klupe ‘kapnulo’ još dvoje zastupnika pa ih je u trenutku pisanja teksta bilo prisutno četvero.

Foto: Saborska TV

“Dat ćemo 10 minuta pauze kako bi se pregrupirali, pa u 10 sati nastavljamo sjednicu”, rekao je Radin nakon svega 15 minuta rada.

Jandroković poludio na Grmoju, zaiskrilo oko teške životne sudbine: ‘Ne može, sjednite’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.