Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MINISTRICA TRAMIŠAK: Već dostupno 111 milijuna eura za 2000 kuća na Banovini, bit će u državnom vlasništvu

Autor: Mia Peretić

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU računaju da bi novac za obnovu u potresu stradale Banovine treba stići ovoga ljeta, a do tada bi trebala početi gradnja ili obnova obiteljskih kuća.

Za to je već predviđeno 111 milijuna eura.

Resorna ministrica Nataša Tramišak rekla je da su, što se obnove Sisačko-moslavačke županije tiče, u razgovorima s EU Komisijom pronašli dodatnih 111 milijuna eura iz postojećih operativnih programa koji su Hrvatskoj bili i još jesu na raspolaganju do 2020. godine. To je novac koji se može koristiti u situacijama elementarne nepogode i za obnovu ili gradnju stambenog fonda za zbrinjavanje obitelji koje su ostale bez domova. Prema inicijalnim procjenama to će biti dovoljno za obnovu ili gradnju oko 2000 obiteljskih kuća, rekla je Tramišak.

Kako piše Večernji list, ministrica dodaje da su sredstva već sad dostupna te da čekaju program obnove koji treba izraditi Ministarstvo graditeljstva, s Uredom za stambeno zbrinjavanje, a čim ga dobiju, spremni su raspisati poziv na koji će se javiti Središnji državni ured za obnovu, dakle ne direktno korisnici.

Tipske kuće dosta brzo

Cilj je, tvrdi ministrica, da država što prije krene sa stambenim zbrinjavanjem obitelji u potresom pogođenom kraju. Odluči li se za gradnju tzv. tipskih kuća, što predlaže Ministarstvo graditeljstva, relativno brzo se, dodaje, mogu izraditi projekti te da se već sredinom ove godine mogu početi graditi ili obnavljati obiteljske kuće. Napominje, može se obnavljati postojeći stambeni fond koji već ima država na raspolaganju, i tu su kuće koje će biti odmah spremne za useljavanje obitelji, i prije nego što počne gradnja novih. Govorimo o državnim nekretninama, nadovezuje se Tramišak.

U državnom će vlasništvu biti i planiranih novih 2000 kuća u Banovini, ali stanovnici će ih moći trajno koristiti, a sličan je princip primijenjen pri obnovi ratom pogođenih područja, kada su se, primjerice, u Slavoniji gradile kuće koje su kasnije otkupljene ili darovane, ovisno o uvjetima.
Teče nam četvrti od 12 tjedna roka za prijavu štete od potresa tijelima EU. “Ukupan iznos štete koji se prijavljuje trebao bi biti veći od 2,3 milijarde kuna, a već prema dosadašnjim procjenama je i znatno veći jer se radi oštećenjima i na obiteljskim kućama, i na stambenim i javnim zgradama, infrastrukturi, gospodarskim objektima. Ukupnu procjenu dobit ćemo nakon što se pregledaju sve zgrade te Građevinski fakultet u Zagrebu i stručnjaci Svjetske banke, po njihovoj metodologiji, izračunaju štetu. Prijavljujemo je zatim Europskoj komisiji, a ona od tog iznosa dodjeljuje od 2,5 do 6 posto procijenjene vrijednosti štete. Sličan je pristup bio i u slučaju grada Zagreba, i nakon što se prijavila šteta koja je bila veća od 80 milijardi kuna, Fond za solidarnost je odobrio RH iznos od 683,7 milijuna eura. Taj je novac sjeo u hrvatski proračun krajem prošle godine, već je na raspolaganju i može se koristiti za obnovu javne infrastrukture, odnosno javnih zgrada stradalih u potresu”, objašnjava ministrica Tramišak.

Još ne želi špekulirati kolika bi mogla biti šteta na Banovini, no kaže kako je dosad prijavljeno više od 40.000 kuća i zgrada, a obavljeno je više od 20.000 pregleda te je 2500 objekata označeno trajno neupotrebljivima.

Novac sredinom ljeta
Tramišak kaže,tijekom veljače mogli bi pripremiti sve za prijavu štete.

“EK vrlo brzo obrađuje taj zahtjev, u roku do 60 dana već daju odgovor državi članici i puštaju prvi avans. Puni iznos za Zagreb dobili smo u roku šest mjeseci, pa i za Banovinu očekujemo isto, što bi bilo sredinom ljeta”, kaže ministrica ističući kako sve što država i sada troši za zbrinjavanje tamošnjeg stanovništva ulazi u prihvatljive troškove.

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.