Photo: Marko Prpic/PIXSELL

MINISTRICA ODGOVORILA STANIVUKOVIĆU: ‘Žalosno je da svoj mandat počinje manipulacijom povijesnih činjenica i relativizacijom zločina’

Autor: Hina / Ines Brežnjak

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da paušalne tvrdnje o broju stradalih u ustaškom logoru u Jasenovcu koje iznosi novi banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković ne pridonose dobrosusjedskim odnosima i razvoju demokratskog društva.

“Žalosno je što novi gradonačelnik Banja Luke, predstavljajući su u svom televizijskom intervjuu kao pripadnik mlade generacije modernih političara čija je ambicija voditi otvoren i prijateljski grad bez političkih, vjerskih i nacionalnih podjela, svoj mandat počinje manipulacijom povijesnih činjenica i relativizacijom zločina”, istaknula je u srijedu ministrica Obuljen Koržinek.

Ustvrdila je da Stanivuković u pokušaju relativizacije i opravdanja zločina u Srebrenici zločinom počinjenim u logoru Jasenovac navodi odavno demantiranu tvrdnju o 800.000 stradalih žrtava.

Istaknula je pritom da su znanstvenici i istraživači različitih svjetonazora i etničke pripadnosti nedvojbeno utvrdili i javno objavili neistinitost te tvrdnje.

Uz to, kaže ministrica, u Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac postoji javno dostupan poimenični popis žrtava logora nastao na temelju više stotina različitih izvora, uključujući podatke SUBNOR-a o žrtvama rata i izvješće Saveznog zavoda za statistiku SFRJ iz 1964., koji svjedoči o desetak puta manjem broju žrtava.

“Ta činjenica dakako ne umanjuje strahotu počinjenih zločina, ni razmjere patnje i stradavanja žrtava i njihovih obitelji”, poručila je Obuljen-Koržinek te istaknula kako se Republika Hrvatska opredijelila za povijesnu istinu, za izgradnju kulture sjećanja, poštovanje žrtava zločina, prihvaćanje različitosti i oštru osudu svih oblika i činova mržnje i nesnošljivosti.




Autor:Hina / Ines Brežnjak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.