Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ministrica Divjak: ‘Roditelji će odlučiti o tome hoće li djeca ići u školu’

Autor: Dnevno

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u N1 Studiju govorila je o otvaranju škola, polaganju državne mature, nastavi na daljinu i ocjenjivanju učenika.

“Ne može ništa biti savršeno. U kratkom vremenu smo se morali pripremiti”, rekla je. Što se tiče državne mature, u razgovoru s epidemiolozima predloženi su okvirni datumi u lipnju – matura će se polagati od 8. do 29. lipnja“, navodi Divjak.

“Tako je i u svim državama u okruženju – Sloveniji, Austriji…. Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature”, dodaje.

Divjak je rekla kako će sutra objaviti planove Hrvatske u vezi s nastavom. “Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada”, kazala je.

“Druge europske države su krenule s tim. Sutra ćemo objaviti sam raspored kada se s kojim scenarijem kreće. Ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene, morate omogućiti da roditelji mogu sigurno skrbiti o djeci – ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola”, navodi.

Kaže i kako se nastava neće moći održati na način kako se održavala prije. “Jasno je da je nemoguće na način kao što je prije bilo. Trebamo razraditi detaljan scenarij, razgovaramo s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine.”

“Za djecu za koju roditelji smatraju da ne trebaju ići u školu, neće ići u školu. Osigurat ćemo alternativne načine”, ponovila je ministrica.  “Nismo ovo pripremali godinama. Neke stvari rješavamo kako nam dolaze… Školu na trećem kopiraju mnoge europske države.”
“Neka istraživanja rade više štete neko koristi. Kad građani pročitaju da nastavnici sad rade osam sati dnevno, pitaju se ne rade li i inače. Trebamo paziti na poruke koje se šalju. I inače rade osam sati, a sada vjerojatno i više”, dodaje.

Ministrica Divjak osvrnula se i na zaključivanje ocjena. “Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu – uzima se sve što je do školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće”, kazala je.

Komentirala je situaciju vezanu uz visoko obrazovanje. “Neki fakulteti to izvrsno rade, neke je trebalo malo pogurati. Dali smo preporuku što se tiče ocjenjivanja, ne možemo im dati uputu kao školama zbog određene autonomije”, objasnila je. Raspravljat će još, kaže Divjak, i o načinu na koji će se braniti završni i diplomski radovi.
NAJBOLJI HRVATSKI UČENIK: ‘Matura treba biti još teža, ovo je lagano!’ Ljudi žestoko komentirali: ‘Manjak empatije’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.