Foto: Davor Pongracic / CROPIX

MINISTRICA DIVJAK OBRATILA SE MATURANTIMA: ‘Uložite rad i energiju u budućnost jer je ona u vašim rukama’

Autor: Dnevno

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila je maturantima i maturanticama poruku preko svog Facebook računa

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

“Drage maturantice i maturati, drage učenice i učenici,
nitko ne može tvrditi da ova godina nije bila neobična, puna izazova kakve još nitko od nas nije doživio. Dobar smo posao do sada napravili, svi zajedno.

Znam da ste ponekad imali osjećaj da se od vas očekuju strpljenje i prilagodbe koje nadilaze vaša iskustva i ono čemu vas se do sada učilo, odricanja na koja niste spremni.

Sudjelovati u nastavi na daljinu, “održati” virtualnu maturalnu večeru, odgoditi maturalac za neko bolje vrijeme, preskočiti norijadu (za sada), pripremati se za maturu uz dosta samostalnog učenja, čekati kad će konačno ti datumi …

Teško se suočavati s nepoznatim putevima koje nisu drugi već utabali. Ali to može biti i poticajno i poziv na kreativnost i inovacije. Mnogi od vas, vaši nastavnici i roditelji pokazali su baš te kvalitete.

Stoga trebamo svi zahvaliti i roditeljima koji su iskazali povjerenje u obrazovni sustav i nastavnike jer smo pokazali da možemo puno kada je teško. Kao što sada trebamo prepoznati i pohvaliti učitelje i ravnatelje koji će otvoriti škole za najmlađe učenike i tako dati svoj obol izlasku iz ove krize.
Čini se da smo ipak uspjeli naći dosta dobrih rješenja, iako je to zahtijevalo strpljenje i vrijeme u traženju.
Sigurna sam da je za vas maturante važno da su konačno poznati točni datumi kada su pojedini ispiti državne mature, donekle reducirani sadržaji u ispitnim katalozima i uvjeti u kojima će se pisati ispiti.

Idući tjedan je probni esej da se malo uhodate i provjerite svoju spremnost za taj element vrednovanja. Pripreme za maturu „idu“ već mjesec dana subotom na RTL2, pored onoga što radite sa svojim nastavnicima u virtualnim učionicama. Otvorili smo i Viber grupu Matura(nti) 2020. gdje vas je sad preko 5000 i gdje redovito dobivate obavijesti o svemu vezanom uz maturu.

Naravno, uz sve to ipak ste vi ti koji se trebate pripremiti za maturu, samostalno studirati prije nego ste formalno postali studenti. Svi ćemo vam reći da smo i mi imali ovakve velike ispite i izazove.
Međutim, u pravu ste, ova situacija je posebna, pa se nemojte ustručavati tražiti pomoć od svojih nastavnika, roditelja i prijatelja. Na kraju želim vam užitak učenja i motivaciju za svladavanje izazova.

Očekujte i tražite od svih nas da radimo svoj posao dobro, ali i sami uložite rad, kreativnost i energiju u svoju budućnost. Jer budućnost je u vašim rukama.

MATURANTI PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Nova, nevjerojatna zavrzlama Blaženke Divjak

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.