fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

MINISTARSTVO RIJEŠILO NEDOUMICA RAVNATELJA ŠKOLE: Evo kako će rješavati one koji odbiju testiranje

Autor: Dnevno.hr

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je danas upute ravnateljima škola kako postupiti u slučaju kad djelatnici ne poštuju mjeru obveznog testiranja, odnosno odbijaju predočiti potvrde o preboljenju, nalaz testa ili covid-potvrdu.

Ravnatelji su ovih dana u panici poslali dosta upita na adresu ministarstva, mnogima nije bilo jasno što činiti, a kako piše Jutarnji list, procedura je sljedeća: tko ne dostavi dokaz, dobiva upozorenje, a ako se ne reagira na isto slijedi i drugo.

Nakon drugog, moguća je odluka o izvanrednom otkazu.


Pozivanje na članak 116. Zakona o radu

Dakle, u prvom upozorenju ravnatelj elektroničkom poštom obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu i test. Svi oni dobit će tekst idućeg sadržaja: “Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu.”

Inače, člankom 116. regulirani su uvjeti za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice. Ako se zaposlenik ogluši na ovo upozorenje, slijedi drugo koje ide nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom.

U ovom upozorenju već je otvorena “prijetnja” pokretanjem postupka izvanrednog otkaza o radu – ravnatelj škole tada izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu te poziva djelatnika na očitovanje.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.