Foto: Borna Filic/PIXSELL

MINISTARSTVO ODGOVORILO RODITELJIMA: ’Razumijemo kako se osjećate, ali mjere su nužne’

Autor: Hina

Nakon sve glasnijeg negodovanja roditelja koji svoju djecu u bolnicama smiju posjetiti samo na 15 minuta, oglasilo se i Ministarstvo zdravstva izražavajući razumijevanje za osjećaje roditelja koji žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no dodali su kako su mjere prilagođenog trajanja posjeta u ovom trenutku nužne i u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

Ministarstvo zdravstva u priopćenju naglašava kako bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja “jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju”.

Do pojave ovih iznimnih epidemijskih okolnosti bolnice su uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je, ističu, i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, jer se u ovom trenutku maksimalno nastoji smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i pacijenti kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb.

Napominju kako je zdravstveno osoblje uvijek na raspolaganju roditeljima za informacije o zdravstvenom stanju djece koja se nalaze na bolničkom liječenju.

“I zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve mjere su u ovom trenutku nužne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih”, poručuju.

Iz Ministarstva ističu da se epidemijska situacija u Hrvatskoj kontinuirano prati te će se, kad se poboljša, promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjeti u bolnicama. Eventualno ublažavanje mjera procijenit će Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na temelju stručnog mišljenja liječnika epidemiologa kada se za to steknu epidemiološki preduvjeti.

Ministarstvo podsjeća da je od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije Covid-19, osigurana mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze.




Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete, uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja za obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri.

U Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških omogućen je nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštovanje preventivnih epidemioloških mjera.

U jedinicama intenzivnog liječenja, kao najizloženijim i najranjivijim dijelovima zdravstvene skrbi djece akutnih bolesnika, posjeti su dopušteni u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugog roditelja djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb.




Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Smatraju da je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te su pozvali ministra zdravstva Vilija Beroša da što prije poništi spornu odluku i donese jedinstven protokol za sve bolnice.

Podršku dvojici očeva, koji poručuju da ispred Klaićeve planiraju biti dok god ministar zdravstva ne da jasnu novu uputu, došlo je danas dati još desetak roditelja.

BEROŠEV NAJGORI POTEZ?! Mladi tata za Dnevno: ‘Novorođena djeca ne viđaju mamu i tatu zbog korone!’

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.