FOTO: Pexels

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA TVRDI: ‘Roditelji koji djecu neće poslati u školu, izostanak će morati opravdati, a ovo su mogući razlozi’

Autor: Dnevno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je stati na kraj dezinformacijama, ali i odgovoriti na pitanja koja najčešće muče roditelje, ali i same škole. Oni su naime na svojoj službenoj stranici odgovorili na tri najčešća pitanja, a prema tome se čini da građane najviše zanima zašto se u škole vraćaju samo učenici prva četiri razreda osnovne škole, je li povratak obavezan za sve učenike te postoji li mogućnost zaposlenja novih učitelja.

Tako je ministarstvo odgovorilo da, za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede, a zašto se ne vraćaju i viši razredi osnovne škole, rekli su da učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati. Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica, zaključuju.

“Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi”, istaknuli su.

Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu, stoga roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.

“Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika”, istaknuli su.

S druge strane, tvrde, učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

Naposljetku, upitani o mogućnosti zapošljavanja novih učitelja, iz ministarstva su rekli da postoji šansa da, ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.
PREKO NOĆI VELIKI PREOKRET! Sva djeca mogu u škole i vrtiće, ovo su nova pravila!
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.