fbpx
Foto: Mario Todoric / CROPIX

MINISTARSTVO I HZJZ MOLE Pridržavajte se preporuka, ukinite posjete korisnicima domova

Autor: Sanja Plješa

Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike objavilo je preporuku vezanu za posjete osobama koje koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi.

Objavu prenosimo u cijelosti.

Preporučuju ukidanje posjeta do daljnjeg

“Zbog trenutne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjeg budu ukinute posjete korisnicima koji koriste uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi, a korisnicima ukinuti odlasci kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu socijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike.

Nastavno na navedeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje da lokalni stožeri u suradnji s nadležnim zavodima za javno zdravstvo prate epidemiološku situaciju na svom području te da temeljem kontinuiranih situacijskih analiza donose preporuke o daljnjem postupanju vezano uz ukidanje ili dopuštanje posjeta korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi”, piše u objavi.

Iz Ministarstva podsjećaju i na Preporuku HZJ.a od 29. svibnja koja važi za ostale dijelove zemlje.

“Molimo vas da se strogo pridržavate navedenih uputa o ukidanju posjeta iz ove obavijesti te objavljenih uputa kako bi, kao i do sada u što većoj mjeri zaštitili korisnike i zaposlenike od zaraze ovim virusom.

Također, molimo da obratite pozornost da se Upute za pružatelje usluge smještaja odnose na sve pružatelje usluge smještaja (uključujući smještaj u obiteljskom domu), dok se Upute za pružatelje izvaninstitucijskih usluga odnose na pružatelje usluga smještaja u udomiteljskoj obitelji, organiziranog stanovanja, boravka, savjetovanja i pomaganja, rane intervencije, psihosocijalne podrške, integracije i pomoći u kući”, dodaju.

ZARAŽEN I DJELATNIK CENTRA ZA AUTIZAM ’Ne možemo držati distancu. Ta djeca su po nama, pljuju, plaču’
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.