Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Zdravko Marić tvrdi da je Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila ‘ono što je racionalno i pravično’

Autor: I.Br.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila “ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme”.

“Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova. To je hladni pogon, koji se u svakom slučaju treba plaćati”, kazao je Marić.

Marić je govoreći o PDV-u podsjetio da su usluge smještaja, pripreme i isporuke hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata na sniženoj stopi od 13%, a jedino na tom postotku nije usluga pića.

“S druge strane, PDV je indirektni porez. Plaćaju ga krajnji korisnici. Kao što ugositetlji traže niži PDV za usluge pića, tako i netko drugi u nekoj drugoj djelatnosti može tražiti. Legitimno je pitanje usporedbe, zašto netko ima, a netko drugi nema sniženu stopu PDV-a”, kazao je.

marić je naglasio da se trenutačno još uvijek ne može predvidjeti dubina, trajanje i sve ostalo uz covid krizu.
“Naš proračun, javne financije i sve naše aktivnosti moraju biti upravo usmjerene prema tome, da ako situacija krene dodatno po zlu, da imamo adekvatne instrumente i mjere za odgovor na sve to skupa”, kazao je ministar financija.

Autor:I.Br.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.