fbpx
Foto: Robert Fajt / CROPIX

MINISTAR NA BANOVINI: Opet najavljuje promjenu Zakona o obnovi, nema odgovora kada će se obnova sa slova na papiru pretvoriti u cigle na kućama građana

Autor: Dnevno.hr

Nedavno imenovani ministar graditeljstva Branko Bačić posjetio je Banovinu. Bačić je obišao gradilišta u Glini četiri višestambene zgrade s 52 stana, a s potresom pogođenog područja je najavio da je planirano ljude koji ne žive u svojim kućama i one koji žive u kontejnerima zbrinuti do 1. studenog.

“Prema planu do polovice veljače nadam se da ćemo usvojiti novi zakon o obnovi kojim ćemo ubrzati procedure samo obnove”, rekao je.

“Idemo s dvije važne odluke: objavu javnog poziva svim zainteresiranim vlasnicima useljivih zgrada na Banovini koji mogu pružiti priliku za stanovanje sugrađanima čije su kuće porušene kako bi mogli zbrinuti građane. Novost je da se u te stanove usele i vlasnici koji su imali žute oznake, odnosno čije su zgrade bile privremeno neuporabljive”, najavio je Bačić prenosi N1.


Građani i dalje čekaju

“Ići ćemo s odlukom da sugrađani koji ne mogu biti u svojim zgradama budu oslobođeni plaćanja pričuve”, dodao je.

Dalje je naglasio je da će nastojati da što veći broj onih iz kontejnera smjeste ili u ove višestambene zgrade, ili u obnovljene, ili nove zamjenske kuće koje se grade, ili u neki drugi oblik stambenog zbrinjavanja. Novi ministar Bačić je naglasio da namjeravaju ići u plan urbane obnove Gline.

Dodao je da će se javni poziv objaviti nakon što vlada objavi odluku. “Zamolio sam naše domaćine da se angažiraju, da se može omogućiti što veći smještaj sugrađana. Ovih dana stiže velik broj mailova i prijedloga u ministarstvu da se krene jer je velik broj ljudi zainteresiran da svoje stanove iznajme, država plaća taj najam 9,5 eura po metru kvadratnom.”

“Imamo 7 vidova smještaja za sugrađane u kontejnerima. Sad se 109 obiteljskih kuća upravo gradi, upravo za njih, za naše sugrađane, a sada idemo u realizaciju da se radi 460 zamjenskih kuća. APN je u pregovorima za 200 kuća koje bi država otkupila. Ići ćemo i u proces nabave prikladnih montažnih kuća koje će biti privremeno rješenje. Učinit ćemo sve da ih sve zbrinemo do iduće zime i uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti”, rekao je HDZ-ovac između ostalog.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.