fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

MINISTAR KAO ŠEF PLENKOVIĆ, ‘SVE JE TO POPULIZAM’ Ni Malenica ne vidi dramu jer su sami sebi povećali plaće

Autor: Dnevno.hr

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica večeras komentirao izjednačavanje osnovice za državne dužnosnike i službenike,

Rekao je da je sadašnji sustav plaća u državnim i javnim službama star gotovo 30 godina te da se pokazao neodrživim.

“Za ista radna mjesta službenici primaju različitu plaću”, naveo je ministar gostujući u Dnevniku HRT-a.


Dodaje i da postoje plaće u ministarstvima koje su veće od plaće ministra jer je osnovica za državne službenike rasla puno više i brže, dok se ona za dužnosnike čak i smanjivala 2012. godine.

“Dogodilo se to da su u pojedinim tijelima državne uprave, odnosno državnim organizacijama poput ministarstava državni službenici svojim plaćama i primanjima prestigli državne dužnosnike jer je njihova osnovica brže i više rasla”.

Malenica napominje i da je, kako bi se donio pravedan i kvalitetan zakon o plaćama, utemeljen na načelu “jednaka plaća za jednak rad”, potrebno ujednačiti sve osnovice koje se isplaćuju iz državnog proračuna.

Upitan o eventualnim kritikama iz privatnog sektora, koji bi se mogli potužiti da im se uvodi porez na ekstraprofit dok si dužnosnici dižu plaće, Malenica je rekao da bi to bio populizam.

O izbornim jedinicama: HDZ će izaći s prijedlogom

Osvrćući se na temu izmjene Zakona o izbornim jedinicama nakon novog popisa stanovništva koji je pokazao značajan pad broja stanovnika u Hrvatskoj, Malenica je rekao da se izbori ne vežu uz popis stanovništva, već registar birača.

Puno je modela bilo u javnosti zadnjih nekoliko dana, niti jedan od njih po meni nije cjelovit. HDZ kao ozbiljna stranka analizira stanje, tako da ćemo i mi u narednom razdoblju izaći s nekakvim prijedlogom, a vjerujem onda nakon toga i s izmjenama zakona”, rekao je Malenica.
Plenković u petak: Dosta s tom demagogijom

Čini se da je ministar Malenica preuzeo narativ svog šefa, premijera Plenkovića, koji je u petak odbacio i ocijenio demagogijom prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im ne bi rasle, slijedom rasta plaća državnih dužnosnika nakon izjednačavanja njihove osnovice s državnim službenicima.

“Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću – OK. Ali, to je tako”, poručio je.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.