fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

MINISTAR JE NA KORAK DO ODLASKA! Kaos na sastanku. Upetljao se i Plenković: To je opasno za njega

Autor: Iva Međugorac

Godišnjica potresa na Banovini nedavno je otkrila da se premijer Andrej Plenković nije spreman sučeliti sa nezadovoljnim građanima ovoga kraja koji nikako da dočekaju proces obnove, kojega Plenković svako malo najavljuje, a potom i odgađa. To što se nije pojavio na Banovini jasan je pokazatelj toga da premijer nije ravnodušan na građanske reakcije, a oni koji s njime surađuju i sami napominju da bi se premijeru neaktivnosti na ovome polju vrlo brzo mogle početi obijati o glavu s tim da je situacija za Plenkovića kompleksna i utoliko što se proces obnove treba provesti transparentno i europskim novcima, a građevinski sektor je ionako u golemoj krizi.

Osjetan nedostatak radne snage

”Mi danas više nemamo tvrtki i radne snage koja bi to mogla provesti brzo i učinkovito, tu su i razni lobistički pritisci, s europskim novcem se ne smije igrati i ne mogu se tek tako namještati natječaji pa je i to dodatni problem u ovom procesu, ali probajte privatno renovirati stan ili kuću, vrlo ćete lako uvidjeti koliko u građevini nedostaje radne snage”, komentira naš sugovornik iz Vlade te napominje kako premijer više ne smije i ne može situaciju s obnovom prepuštati slučaju.

”Plenković obično svaku krizu osobno rješava i preuzima na sebe teret kriza koje potresaju Vladu, ovih dana se osobno odlučio uključiti u proces obnove jer zna da s time više nema šale, i ignoriranja”, kaže naš sugovornik nadalje pa podsjeća da je do sada uz Ministarstvo graditeljstva krucijalnu ulogu u procesu obnove imao Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje koji se proslavio po svojem ravnatelju Hanžeku koji je pažnju javnosti privukao korištenjem luksuznog Audija kojim je obilazio potresom porušena područja Banovine.


Hanžek je Plenkovićev čovjek

”Grubo će zvučati, ali Plenković se obnovom nije stigao baviti, najviša očekivanja imao je od Hanžeka, on je njegov čovjek, njemu je povjerio taj posao, a sada je i sam priznao da proces obnove ide nestvarno sporo, što i nije teško zaključiti kada se zna da tri godine od potresa u Zagrebu nije sagrađena niti jedna zamjenska kuća, jer ne treba govoriti o potresu samo u kontekstu Banovine, to je puno šira slika i daleko složenija situacija”, navodi naš sugovornik te napominje da su sredstva za obnovu posebice za onu na Banovini već osigurana pa da shodno tome u ovoj godini koja je pred nama treba očekivati značajnije pomake. Hoće li u te pomake po pitanju obnove Banovinu voditi aktualni ministar Ivan Paladina teško je reći.

”Plenkovićeve tvrdnje o nestvarno sporoj obnovi Paladina je shvatio kao kritike na svoj račun, to njemu dakako nije najbolje sjelo, tim više što Paladina odgovornim za zastoj u procesu obnove smatra Hanžeka kojemu ne može ništa jer je ovaj pod Plenkovićevom zaštitom, a uz to je za razliku od ministra član HDZ-a”, prepričava naš sugovornik te napominje da se o obnovi polemiziralo i na posljednjem sastanku koalicijskih partnera.

”Na tom sastanku sudjelovao je i Paladina, ali on od Plenkovića nije dolazio do riječi, Plenković je i tu dao do znanja da je on taj koji će upravljati obnovom, nije ni otvarao temu Hanžekove smjene, a Paladina je sve frustriraniji i na korak do odlaska iz Vlade. Teško je biti na čelu Ministarstva od kojega se puno očekuje, a u isto vrijeme biti vezanih ruku zbog stranačkih i premijerovih interesa, Paladina nije naučio raditi na taj način” navodi nadalje naš sugovornik te napominje da javnost ima pogrešan dojam.

Nije sve onako kako se čini

”Svima nama bilo bi logično da je Paladina nadređen Gordanu Hanžeku, ali to baš i nije tako. Ministarstvo se u procesu obnove bavi zaprimanjem i obradom zahtjeva, a konkretan posao i samu organizaciju obnove provodi ili bi barem trebao provoditi Hanžekov ured. Hanžek i Paladina se ne podnose, ministar s njime nije zadovoljan, njih dvojica ne komuniciraju, a Paladina niti nije zadovoljan time što mu je Hanžek nadređen, ali on ima zaleđe u stranci pa prema tome tu ministar niti nema nekog prevelikog manevarskog prostora”, komentira naš sugovornik te dodaje da se i u HDZ-u govori o Paladinovom odlasku koje bi za Plenkovića i stranku moglo biti dvosjekli mač.

”S jedne strane je u redu da Paladina ako ne može i ne želi obavljati taj posao odstupi s pozicije on u javnom prostoru ionako ima negativnu stigmu, a s druge strane bi odlazak još jednog ministra iz Vlade za premijera Plenkovića predstavljao opasnost i donio bi mu negativan imidž. Tu je još i pitanje Paladinova nasljednika, HDZ ima ozbiljnih kadrovskih problema. Sjetite se kako je prošla posljednja potraga za ministrom graditeljstva i kako se u stranci reagiralo kada je postalo jasno da na tu poziciju dolazi Paladina koji nije član stranke, sada se u stranci kao potencijalna i najkvalitetnija kandidatkinja spominje čak i arhitektica i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin, ali da odluči nju imenovati Plenković bi u karlovačkoj županiji morao raspisati nove izbore što za sada nije prihvatljiva opcija. Drugo rješenje je imenovanje državne tajnice Dunje Magaš koja godinama radi u ovom resoru i koja je također članica stranke” nabraja naš sugovornik te podsjeća da je Magaš kratko vodila Ministarstvo graditeljstva nakon Horvatova uhićenja.

Sve u svemu, situacija je u ovom sektoru u svakom pogledu neizvjesna, a sada Plenković stanje nastoji sanirati time što se osobno uvukao u proces obnove koja se ne miče s mrtve točke, i zbog koje je počeo bježati od nezadovoljnih građana.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.