fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘MINISTAR I NJEGOVE CVJEĆARKE NASTAVIT ĆE PO STAROM’: Poruka iz Domovinskog pokreta Plenkoviću neće sjesti: ‘Nadmašit ćete i Milanovićevu vladu’

Autor: Daniel Radman

Ispod radara prošao je govor Daniela Spajića iz Domovinskog pokreta u Saboru u kojem je oštro kritizirao prijedlog proračuna za 2022. godinu koji je predstavila Vlada.

Pa ipak, našao je mjesta i za dvije pohvale. Naravno, to “pohvale” uvjetno shvatite…

“Uvodi se nova stavka proračuna pod nazivom ‘Programi poticanja povratka’. I to u iznosu od 2 milijuna kuna za početak. Dakle, nakon što su korupcijom i negativnom selekcijom potjerali preko 10 posto stanovništva iz RH od zadnjeg popisa, sada licemjerno uvode proračunsku stavke za povratak protjeranih. Riješite uzroke iseljavanje, a ne trošite dalje novce poreznih obveznika!”, poručio je.

U društvu s Lukašenkom

Druga “pohvala” odnosila se povećanje iznosa na provedbu Nacionalnog plana za provedbu strategije borbe protiv korupcije.

“Ova stavka proračuna raste za punih 18 posto- sa 14.000kn na čak 16.500kn. Uz zemlji u kojoj cvjećarke izrađuju specifikacije za digitalizaciju zdravstva i koja dijeli s Lukašenkovom Bjelorusijom 63. mjesto na Transparency listi, zaista je i potrebno ovako značajno povećanje ove stavke proračuna”.

Dugovi u zdravstvu kriju se kao zmija noge

U “ozbiljnijem” dijelu svoje analize, Spajić je izrazio zabrinutost zbog povećanja mirovina za samo 2 posto, “što nije dovoljno niti za pokrivanje inflacije” pa je podsjetio da je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći u zadnjih šest godina pao s 43 posto na 38 posto i jedan je od najmanjih u EU.

Posebnu pažnju poklonio je resoru Vilija Beroša. Dubioza u zdravstvenom sustavu, kaže Spajić, netransparentno se širi, a stvarni se minusi skrivaju kao zmija noge. “Izvjesno je kako će u sljedećoj godini nedostajati oko 8 milijardi kuna koje će prije ili kasnije sanirati nekako iz proračuna. Ministar i njegove cvjećarke nastavit će i dalje po starom. Digitalizacija zdravstva ide kako smo već navikli kod Beroša – za nekakav projekt pod nazivom Konsolidacija sustava zdravstvene informacijske infrastrukture CEZIH planirano je čak 102 milijuna kuna, nakon što su već milijarde utrošene u razvoj tog sustava”, poručio je.

“Nadmašit će i Milanovićevu vladu”

“Mislili smo kako će Milanovićeva vlada sa svojih 70-80 milijardi kuna povećanja vanjskog duga ostati nedostižna po ovome neslavnom rekordu. Iz dostavljenog proračuna je vidljivo kako će Plenkovićeve vlade od 2016. do kraja ovoga mandata vanjski dug podići za čak 100 milijardi kuna. Gdje su ti novci?! Po čemu je Hrvatska bolja zemlja nakon trošenja tog silnog bogatstva? Iz proračuna je vidljivo da ćemo samo za kamate na ovaj dug izdvojiti dogodine 7.3 milijardi kuna što je dovoljno da se svoj maloljetnoj djeci u RH uvede dječji doplatak od 850kn mjesečno”, poručio je.
Za kraj Hrvatsku ulogu u EU usporedio je s onom Kosova u Jugoslaviji.

“Kada se pogleda dio proračuna koji ima sramotan naziv ‘Prihodi od pomoći’, dolazi se do zaključka da percepcija Hrvatske kao ‘Kosovo EU’ nije daleko od istine. Naime, prihodi proračuna na ime sufinanciranja projekata iz sredstava EU iznosi 32,4 milijarde kuna ili čak ili čak 20 posto ukupnih proračunskih prihoda.

Kako bi ušli u EU činili smo mnoge kompromise, ponajviše na štetu Hrvata u BiH, locirali smo, uhićivali i transferirali heroje Domovinskog rata te činili mnoge druge trule kompromise samo kako bi se dočepali članstva u EU. Sada kada smo unutra i kada bi se raspoloživa sredstva trebala iskoristiti za pokretanje trajno održivog gospodarskog i demografskog razvoja, ova sredstva se najvećim dijelom nenamjenski troše.”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.