FOTO: Politika Plus

MINISTAR BUTKOVIĆ: Do 2030. uložit ćemo gotovo 3,5 milijarde eura u hrvatsku željezničku infrastrukturu

Autor: Dnevno

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković najavio je u utorak da će u obnovu i izgradnju željezničke infrastrukture do 2030. godine biti uloženo oko 3,5 milijarde eura.

Ministar Butković je na otvaranju Poslovnog foruma na temu „Perspektive Južnih vrata Europe“ rekao, da pruga Zagreb – Rijeka i danas ima veliki potencijal, da je razvoj željezničke infrastrukture jedan od glavnih preduvjeta za dosezanje punog potencijala riječke luke te da se procjenjuje da će u obnovu i izgradnju željezničke infrastrukure u Hrvatskoj do 2030. biti uloženo oko 3,5 milijardi kuna. Trenutačno se provodi niz projekata: dio pruge od Zagreba prema Mađarskoj je definiran i gradi se te je zaokružena financijska konstrukcija, natječaji su raspisani, a do kraja godine bit će “potpisana” i dionica Hrvatski Leskovac – Karlovac.

“Danas postotak udjela teretnog željezničkog prometa iznosi 25 %, odnosno oko jedne trećine nekadašnjeg prometa. Više nego ikada radimo na promjeni te statistike”, kazao je Butković, navodeći da je u strategiji prometnog razvoja prepoznat potencijal teretnog prijevoza na pruzi od Zagreba do Rijeke. Prepoznala ga je i Europska komisija, kroz financiranje brojnih pruga u Hrvatskoj.

Riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel komentirao je katastrofalan izgled riječkoga putničkog željezničkog kolodvora, uoči 2020. u kojoj će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture. Obersnel smatra da treba izgraditi prugu, koja je prilagođena današnjim uvjetima života. “O tome se govori desetljećima i nadam se da je došlo vrijeme da se svi zajedno prihvatimo posla. Više puta smo upozoravali HŽ Infrastrukturu da taj kolodvor treba obnoviti i dovesti u odgovarajuće stanje i očekujemo da radovi na obnovi kolodvora krenu uskoro”, rekao je Obersnel.

Član Uprave HŽ Infrastrukture, Nikola Ljuban rekao je, da zna u kakvom je stanju riječki kolodvor. Navodi da nije bilo dovoljno sredstava i da su prioriteti dosad bili drugačije prirode. “Počeli smo izrađivati projektnu dokumentaciju 2015., s namjerom da se obnovi do 2020.,kada će Rijeka biti EPK. Međutim, projektiranje se oduljilo, jer je objekt pod spomeničkom zaštitom. Projektna će dokumentacija ovih dana biti gotova i iduće godine planiramo obnovu kolodvora, za koju se procjenjuje da će stajati oko 22 milijuna kuna,” rekao je Ljuban.

Novac za obnovu željezničkog kolodvora u Rijeci je osiguran. Dosad je dva puta bio raspisan natječaj, ali su dolazile ponude koje su znatno premašivale procijenjenu vrijednost. Stoga će HŽ Infrastruktura uskoro raspisati novi natječaj, pa se očekuje da će taj posao biti ugovoren do kraja godine.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.