fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

MINISTAR BEROŠ NAPRAVIO ĐIR DO RIVE I NATRAG! Puštena prva brodica Hitne: ‘Da nemamo kadra, trud bio bi uzaludan. Toliko promašeni nismo’

Autor: Ivana Jurišić

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je u Šibeniku dobio ključeve prve od šest brodica SAR 1, namijenjenih hitnoj medicinskoj intervenciji na moru i na otocima. Ministru je ključeve uručio vlasnik Iskra brodogradilišta Šibenik Dušan Šešok, nakon čega se Beroš provozao brodicom do šibenske rive i natrag.

U sklopu projekta vrijednog 10,1 milijuna eura nabavljeni su i automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

“Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto”, izjavio je Beroš i dodao kako se stalno ulaže u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara / tehničara iz hitne medicine.


“Imamo ovu prelijepu brodicu, a da nemamo kadra, ovaj sav trud bio bi uzaludan. Toliko promašeni nismo. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama se dodatno regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom”, zaključio je ministar.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.