Foto: Vlado Kos / CROPIX

MILJEVIĆ ZA DNEVNO ODGOVORIO DALIJI OREŠKOVIĆ: ‘Izgleda da je tu sumrak razuma’

Autor: Dnevno/V.K

Na tvrdnje Dalije Orešković da je ugledni zagrebački odvjetnik Veljko Miljević, koji trenutno zastupa Zdravka Mamića, svojom izjavom sve hrvatske suce izvrgnuo javnom sramoćenju te da su te optužbe etički i kaznenopravno neprihvatljive, poznati je odvjetnik reagirao u izjavi za naš portal.

”Dalija Orešković očito nije slušala moju izjavu na RTL-u jer sam ja na RTL-u prenio samo ono što sam spriječio. Izgleda da je tu sumrak razuma, jer ja sam na RTL-u vrlo precizno rekao da je moj branjenik, kojeg ja inače moram štititi u kaznenom postupku i silom Ustava i silom zakona o kaznenom postupku, imao namjeru nešto učiniti. Izgleda da ljudi ne znaju osnovne stvari o pravu, koje iz Rimskog prava glase ‘Cogitationes poenam nemo patitur’, to jest, ‘zamišljanje se ne kažnjava‘. Čovjek može zamisliti bezbroj zločina u svojoj glavi, ali ako ih ne izvrši, ne može biti kažnjen”, objašnjava naš sugovornik.

”Moj branjenik je imao namjeru nešto iznijeti, a ja sam ga u tome po sili svog autoriteta i braniteljske pozicije spriječio. Prema tome, nikakva šteta nije nastupila. Nije se ušlo u zabranjenu zonu, uopće. Ja sam samo nešto spriječio što bi njemu štetilo, a eventualno bi štetilo i onima koji se sada javljaju i nešto tvrde. Do sada u povijesti čovječanstva nitko nije bio izvrgnut napadima ni ruglu ako je spriječio nastupanje određene štete. Ovdje nitko nije prozvan. Nitko nije imenovan, što je moj branjenik inače htio, a ja sam to spriječio silom svog autoriteta i znanja, i umjesto da mi daju kolajnu, onda ovakvi koji ništa ne znaju o kaznenom pravu to komentiraju na takav način. Prema tome, može komentirati tko što hoće, ali treba razumjeti Ustav i poziciju branitelja u kaznenom pravu, pravo na obranu kao temeljno pravo okrivljenika u kaznenom postupku i da se to zna, Dalija Orešković bi drugačije razmišljala. Dakle, ja sam spriječio nastupanje nečega i kojom to logikom, kojom se to alkemijom, dolazi do toga da sam ja nekog prozvao. Ja sam spriječio njega da on to iznese, u svakom slučaju, spriječio da i on uđe u bilo kakvu kriminalnu zonu, jer za mišljenje se ne kažnjava ni u jednoj pravno kulturnoj zemlji na svijetu, čak ni među urođenicima. Toliko o takvoj vrsti i kvaliteti takvih izjava”, zaključio je odvjetnik Miljević.

Autor:Dnevno/V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.