fbpx
FOTO: Guliver image/Cropix

MILETIĆ SPOMINJE POJAVU DRUGE CIVILIZACIJE! Neki u Saboru žele biti spremni na posjet iz svemira: ‘O tome treba razmišljati u budućnosti’

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatski sabor stigla je rasprava o potvrđivanju ugovora koji uređuje, vjerovali ili ne, istraživanje svemira.

I oko te rasprave podigla se bura, a valja podsjetiti kako su se svemirskim aktivnostima počele baviti i gotovo sve susjedne nam zemlje pa se tako svako malo jedan od političara pohvali svojim svemirskim programom.

U raspravi u Saboru neki saborski zastupnici su se u petak dotaknuli čak i vanzemaljaca, spomenuvši da se u tekstu ugovora ne spominju druge civilizacije.


Složili se, ali…

Zastupnici su  na koncu podržali konačni prijedlog zakona kojim se potvrđuje Ugovor o načelima koja uređuju aktivnosti država u istraživanju i iskorištavanju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, ali i iznijeli neke domišljati prijedloge.

“Ugovor je dosta jednostran, naime predviđa samo aktivnosti u istraživanju svemira a ne sadrži odredbe vezane uz vlasničko pravo nad svemirom i svemirskim tijelima, nema ništa o tome kako ćemo postupati u slučaju posjeta izvanzemaljske civilizacije”, rekao je Davor Dretar iz Domovinskog pokreta napomenuvši kako i o tome treba razmišljati u budućnosti.

Marin Miletić iz Mosta predložio je da se tekstu odluke “da svemir pripada čitavom čovječanstvu” doda neki zarez u slučaju da se pojavi neka druga civilizacija.

“To je ispravno jedino ako smo mi jedini u svemiru a znamo da je svemir ogroman, ne znači da u nekoj drugoj galaksiji nema ničega”, rekao je Miletić.

Podsjećajući kako se u svemirske programe ulaže jako velik novac Miletić je istaknuo da bi se isto tako svjetski moćnici trebali ujediniti i oko teme gladi u svijetu. U svijetu gladuje 820 milijuna ljudi, ima nas 7,6 milijardi, a hrane koju proizvodimo ima dovoljno za 20 milijardi ljudi, rekao je.

Inače, potvrđivanje Ugovora trebalo bi našoj zemlji omogućiti da kao njegova stranka što kvalitetnije pridonesi praćenju svemirskih politika. U svijetu je 112 država koje su stranke Ugovora, dok od država članica Europske unije Hrvatska i Latvija nisu članice.
Ugovorom je usvojeno načelo slobode svemira te se potvrđuje da svemir pripada čitavom čovječanstvu.

Dalje, prema Ugovoru, svemir i nebeska tijela otvoreni su za istraživanje i korištenje od strane svih država bez ikakve diskriminacije, na temelju jednakosti, sa slobodnim pristupom svim regijama nebeskih tijela.

“Svemirske tehnologije neophodne su za digitalno gospodarstvo, ključni su element za povećanje učinkovitosti javnih usluga ali i pružanje novih prilika za istraživanje”, istaknuo je Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljajući ugovor koji je uzburkao duhove u sabornici.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.