MILANOVIĆEVA SUPRUGA U RATU S CAPAKOM: Trese li prva dama fotelju svog šefa? Kažu da je kompetentnija od njega

Autor: 7Dnevno

Kada je predsjednik Zoran Milanović pandemiju koronavirusa usporedio s karijesom, u njegovu domu mora da je počeo žestoki rat. Takvu paralelu, na razini teorije zavjere, teško da je mogla prihvatiti njegova supruga Sanja Musić Milanović, žena koja je jedno vrijeme nosila titulu vladarice hrvatskoga zdravstvenog sustava. Bilo je to u ona vremena kada je njezin suprug kao premijer imao mnogo više ovlasti pa se ljepuškasta Sanja, kako tvrde zlobnici, nerijetko znala uplesti u kadroviranja po Ministarstvu zdravstva. Zbog Sanje je glavom navodno platio ministar Rajko Ostojić, a na njegovu poziciju doveden je obiteljski prijatelj Milanovićevih Siniša Varga, koji se u međuvremenu skrio pod Bandićeve skute, a zatim posve ispario iz politike kao da ga u njoj nikada nije ni bilo. Za razliku od Varge, koji je iz politike nestao, Milanović političkom scenom žari i pali, ulazeći u žestoke sukobe s premijerom Plenkovićem, potvrđujući pritom svoj karakter, ali i tezu o tvrdoj kohabitaciji. Dok dečki tvrdo kohabitiraju, Plenkovićeva bolja polovica drži se podalje od javnosti i medija, upućeni svjedoče da se potpuno posvetila obitelji te da jednostavno ne voli istupati u medijima.

Intrigantna pitanja

No za razliku od gospođe Plenković, gospođa Musić-Milanović odlučila je iskoristiti svoj medijski utjecaj. Upućeni tvrde da joj je cilj biti najaktivnija prva dama u povijesti države. Svoju karijeru ni u jednom trenutku Milanovićeve političke karijere nije ni pomislila zapustiti, a istog pravila drži se i sada, štoviše, smatra da joj njegov politički utjecaj trenutačno ide na ruku, da preko njega može promovirati svoje ideje i projekte, za koje se mediji sada mnogo više zanimaju jer ipak je riječ o prvoj dami. I uistinu, prva dama ovih se dana do medijskih stupaca probila zahvaljujući kampanji koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo “Nema maženja bez paženja“, kojom je obilježen Svjetski dan spolnog zdravlja, i to u sklopu projekta “Živjeti zdravo” koji vodi Musić-Milanović. No prva dama, kako doznajemo, ne uživa simpatije svojeg šefa Krunoslava Capaka s kojim je godinama na ratnoj nozi. To što je s Capakom na ratnoj nozi predsjednikovu suprugu ne sputava previše, baš kao što je se previše ne tiču ni kritike dijela javnosti koja smatra da se kao epidemiologinja i sama trebala aktivnije uključiti u borbu s pandemijom koronavirusa. Upućeni svjedoče da je Musić-Milanović iznimno obrazovana i ambiciozna te za šeficu Zavoda možda čak i kompetentnija od Capaka, no i sama je duboko u sebi svjesna da joj političke okolnosti trenutno ne idu na ruku s obzirom na to da je HDZ taj koji trenutačno slaže kadrovske križaljke po svim institucijama. I dok HDZ-ovci slažu, gospođa Milanović bavi se važnošću spolnog zdravlja, a da to doista zanima široko pučanstvo, potvrđuje i velik broj građana koji se odazvao na digitalno savjetovalište.

U organizaciji gospođe Milanović brojni su domaći stručnjaci odgovarali na intrigantna pitanja zainteresiranog dijela pučanstva. Kako bi cijeli projekt išao ukorak s vremenom, zainteresiranima su odgovori stizali putem društvenih mreža, odnosno preko Facebooka i Instagrama. Kako ništa u Lijepoj Našoj ne ide bez brošura, tako je i u sklopu ovog projekta predstavljena brošura “Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore” koja donosi 101 pitanje i odgovor na najčešća pitanja o spolnom zdravlju. “Ne postoji dokaz da se koronavirus prenosi putem sjemene i vaginalne tekućine”, “Spolni odnos podrazumijeva vrlo blizak kontakt s drugom osobom, stoga ako jedna osoba ima Covid-19, dovodi drugu osobu u opasnost od zaraze”, “Spolni odnos s partnerom s kojim živite ne nosi dodatan rizik od zaraze ako se oba partnera pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa u svakodnevnom životu”, “Masturbacija ne uključuje drugu osobu i ne nosi rizik od zaraze koronavirusom”, “Prilikom spolnih odnosa koristite kondome i/ili druge metode kontracepcije kako biste izbjegli spolno prenosive infekcije” samo su neki od savjeta koje je moguće pronaći u brošurama i kroz projekt koji koordinira prva dama Hrvatske, koja je uz ostalo uvelike zainteresirana za prehrambene navike nacije – time je uostalom svojedobno i stekla popularnost savjetujući građanima da crni kruh narežu na tanke šnite ako im je preskup. Sa savjetima se sada Musić-Milanović ne izlijeće pa je u svoj projekt uključila brojne estradnjake, od Maje Šuput do obitelji Rađa. Potporu projektu “Nema maženja bez paženja” pružila je i pjevačica Mia Dimšić, ali i poduzetnica Iva Radić te pjevač Luka Nižetić i mnogi drugi, uključujući i kvizaša Silvija Pleštinu i liječnika Natka Becka, koji su se odazvali inicijativi noseći majice sa službenim sloganom kampanje. Inicijativa koju gospođa Milanović provodi samo je jedna u nizu, projekata će, svjedoče dobro upućeni, biti još, a krajnji je cilj prve dame iskoristiti svoju poziciju za promoviranje zdravijeg načina života svih građana, s posebnim naglaskom na mlade ljude. Inače, prva dama docentica je na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta i voditeljica Službe za promicanje zdravlja te Referentnog centra Ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja. Voditeljica je projekta Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI, a oni koji poznaju predsjednički bračni par ističu kako je Sanja mnogo ambicioznija, pa i probitačnija od predsjednika.

Udar na osobnost

U posljednje vrijeme svojeg supruga prati u stopu, no kod kuće je prava domaćica posvećena pripremi zdrave, domaće hrane. I dok je sinove uspjela naučiti zdravom stilu života, Milanović je navodno u tom pogledu kampanjac. Rado zalazi u zagrebačke ugostiteljske objekte, sklon je konzumaciji brze hrane, a uz to voli i suhomesnate proizvode te dobro vino, čemu Musić-Milanović nije previše sklona. Na njezin nagovor Milanović je prije početka kampanje za predsjedničke izbore krenuo u teretanu, ali sada kao predsjednik za fizičke aktivnosti nema previše vremena. Unatoč tome, Musić-Milanović inzistira na tome da njezin suprug ostane u formi, kao što je inzistirala i na tome da na inauguraciji zapjeva Josipa Lisac, a birala je i inauguracijsko cvijeće. U posljednje vrijeme posvećena je i odabiru prigodnih modnih kombinacija u kojima supruga prati po raznim događanjima. A kada bira, bira domaće modne brendove jer vjeruje da i time javnosti šalje određenu poruku. Ljubiteljica je klasike, ne voli pretjerivati i u tome je ustrajna. Sve u svemu, za razliku od diskretnog i punašnog gospodina Jakova Kitarovića koji je živio u sjeni svoje supruge, Musić-Milanović nema namjeru biti u sjeni, titulu prve dame shvatila je doslovno i iskoristit će je za svoje projekte, ali i promociju zdravijeg stila života.

SPREMA SE ‘TRANČIRANJE’ AGROKORA! Radnici zazivaju: ‘Ivice vrati se, sve ti je oprošteno!’ Evo koji Hrvati pikiraju najbolje tvrtke




Autor:7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.