Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MILANOVIĆEV SUDAC UZEO STVAR U SVOJE RUKE! Kako su posvajana djeca iz DR Kongo? ‘U tim postupcima postupalo je 16 sudova’

Autor: I.G.

Četiri hrvatska para i dalje se nalaze na uvjetnoj slobodi u Zambiji, nakon što su tamošnje vlasti posumnjale da su uključeni u trgovinu s djecom i uhitile ih. U vezi cijelog slučaja oglasio i Vrhovni sud RH.

U priopćenju za medije Sud navodi da je predsjednik suda, Radovan Dobronić, istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo te da je utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.

Priopćenje Suda prenosimo u cijelosti:

“Zbog velikog interesa javnosti i upita nekoliko redakcija, izvješćujemo da je Predsjednik istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo. Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.

Iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen.

Sudovi koji su odlučivali o posvajanju djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na čl. 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj odnosno imaju njezino državljanstvo.

Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija).




Postupak kojeg su provodili sudovi provodio se kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.