7Dnevno

Milanovićev mlađahni suradnik danas ide u Remetinec: ‘Odakle vam sve one cipele?’

Autor: Dnevno.hr

Nekadašnji predstojnik ureda premijera za mandata Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, osuđen zbog lažiranja putnih naloga u utorak se treba pojaviti u zatvoru u Remetincu na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne.

Saucha se, kako se doznaje na sudu, u zatvoru mora pojaviti do kraja dana, a na odluku o izdržavanju kazne nije se žalio ili tražio odgodu.


Po dolasku u Remetinec Saucha će nekoliko tjedana provesti u centru za dijagnostiku, a nakon psihosocijalne procjene bit će upućen u neku od kaznionica, najvjerojatnije poluotvorenog tipa.

Državi moraju vratiti milijun izvučenih kuna

Naime, u ožujku ove godine Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Saucha osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

Tko je Tomislav Saucha? Partijski mladac koji kopira Milanovićevu taštinu

Najviši sud je tada odbio žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020. Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

U obrazloženju prvostupanjske presude sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ”osim osobne sramote” nanio štetu i svim institucijama državne vlasti i građanima koji gube povjerenje u vlast.

Sutkinja je ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.
‘Odakle vam sve one cipele?’

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ”besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera”.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Saucha se na sudu sučelio sa Zeljko: “Svaki dan me stišće u prsima. Prijeti mi da idem u zatvor jer ste vi krali! Odakle vam sve one cipele?”

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.