fbpx
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘MILANOVIĆ ŽELI IZBJEĆI ODGOVORNOST’ Banožić reagirao na odbijenicu za obuku ukrajinskih vojnika: ‘To mu ranije nije bio problem’

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić danas je komentirao predsjednikovo odbijanje razmatranja dopisa kojim je ministar obrane tražio suglasnost Predsjednika RH za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Ministar kaže, potrebna je dvotrećinska većina za donošenje ovakve odluke pa dodaje da ne vidi niti jedan razlog zašto je to Zoran Milanović odbacio kao mogućnost.

“Ja sam pregledao najmanje četiri ili pet odluka koje su od 2014. godine donesene po istoj proceduri i niti jedna nije bila sporna, niti ona koju je predlagao kao premijer, a niti ona koju je potpisivao 2020. i 2021. godine kao predsjednik RH”, rekao je Banožić.


“Ovo vidim kao jedan poligon za izbjegavanje jer je vidio da će u Saboru biti dvotrećinska većina za glasanje da se ide u obuku. U konačnici, ako vidite izjave saborskih zastupnika Peđe Grbina, koji je rekao da ako zemlje članice donesu odluku ovakvu odluku i oni će ovo podržati, a zemlje članice su donijele odluku i ja očekujem da će to učiniti i naši zastupnici”.

‘Milanović nastoji izbjeći odgovornost’

Navodi da Milanoviću to nije bio problem ranije, no sada kada treba izbjeći svoju odgovornost to čini izgovarajući se na proceduralne stvari koje ne postoje.

Odgovarajući na pitanje jesu li ukrajinske oružane snage saveznice ili potpisnice zajedničkih međunarodnih ugovora, za koje Ustav predviđa takvu vrstu pomoći, Banožić je kazao da su potpisnice mira još od 1994. godine.

Nakon odluke na Vladi, sve odlazi u Sabor

Upitan je i hoće li objaviti zahtjev da se vidi jesu li istiniti navodi predsjednika da je dopis bio nepodoban za postupanje PRH.

“Zahtjev je upućen na identičan način na koji su upućivane sve dosadašnje odluke od kojih niti jedna dosad nije bila sporna. Odluke koje su na Vladi bit će javne, a one koje su pod oznakom klasificirano neće biti. Nemam potrebu to objaviti, a poznavajući njihovu praksu oni to objave – pa nek objave”, odgovorio je.

“Stvar je vrlo jednostavna. Nakon odluke na Vladi, stvar odlazi u Sabor. Neka glasa svatko kako misli da treba glasati”, poručio je.
“Očekujem da se odluka donese čim prije jer je situacija svakim danom sve ozbiljnija”, rekao je ministar obrane i zaključio da je siguran u dvotrećinsku većinu i zastupnike koji duboko osjećaju ono što se događa u Ukrajini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.