Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MILANOVIĆ ‘ZAPAPRIO’ PLENKOVIĆU! Predsjednikov stav o povlačenju vojnika udarac je na premijera: Baca ga u zagrljaj ‘neprirodnih saveznika’

Autor: Daniel Radman

Izjava predsjednika Zorana Milanovića na potencijalno slanje, tj. povlačenje hrvatskih vojnika iz Ukrajine odjeknula je diljem svijeta. Rusi su, dakako oduševljeni što je predsjednik jedne NATO članice iznio takav stav, Ukrajina je konsternirana, a jasno da se situacija sa strepnjom prati i na Zapadu.

Podsjetimo, Milanović je jučer izjavio da će Hrvatska, ako dođe do eskalacije, “povući do zadnjeg svog vojnika”.

“Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti drže pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće sudjelovati. Neću dopustiti, a Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posjetio Ukrajinu, ne zna što se događalo. Hrvatska od toga treba pobjeći kao od požara. Kad je požar – zatvaraj vrata. U tome Hrvatska neće biti vatrogasac”, izjavio je jučer Milanović.

Plenkoviću treba dvotrećinska većina

Brzo je dobio repliku, i od premijera Andreja Plenkovića i od ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Ministar mu je poručio da smo “bili i ostat ćemo vjerni član NATO-a”.” Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima. U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU i NATO-u”, naglasio je Grlić Radman.

Ipak, u potencijalnoj priči oko slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu Plenković itekako treba Milanovića. Ovo se također može shvatiti kao politička igra jer se u teoriji Milanovićev potpis na odluku o slanju vojnika preko hrvatskih granica može izbjeći. No, to ima svoju cijenu. Ne baš malu.

Naime, izmjenama Ustava iz 2010. godine definirano je kako Hrvatska može pružiti pomoć državama saveznicama u slučaju oružanog napada na jednu ili više njih u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima. Konačnu odluku na prijedlog Vlade donosi Sabor, većinom glasova svih zastupnika, no samo ako Vlada, tj. Plenković, dobije prethodnu suglasnost predsjednika.

U suprotnom, odluku donosi Sabor dvotrećinskom većinom. To bi značilo da se u sadašnjoj konstelaciji snaga izbjegao scenarij da zastupnici nacionalnih manjina budu jezičac na vagi u odluci, no isto tako bi značilo da HDZ u Saboru mora dobiti nove, “neprirodne saveznike”.




Pitanje je samo s kim bi Plenković razgovarao. Ono što je jasno da mu ne bi bili dovoljni glasovi samo jednog kluba, već bi morao ići u kompromis s više njih, a također ostaje otvoreno pitanje bi li saveznike tražio na ljevici ili desnici.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.