Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Milanović upozorava na nešto uznemirujuće: ‘Tko nije naučio iz iskustva Jugoslavije, nek’ se onda ubije’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Predsjednik Zoran Milanović nalazi se u sjevernom portugalskom gradu Portu gdje sudjeluje na sastanku formata Arraiolos koji dvadeset godina okuplja europske predsjednike bez izvršnih ovlasti, ovaj put njih trinaest.

Milanović je iz razgovora predsjednika, na kojem se nije “zaključilo ništa”, izdvojio pitanje ukidanja jednoglasnosti u Europskoj uniji, temi o kojoj se proteklih godina razgovara unutar saveza.


Milanović očitao bukvicu Zapadu: ‘Hrvatima pametuju da su desničari i ustaše, a u Kanadi pljeskali SS-ovcu’

Milanović: Uznemirujuće je da se u EU-a raspravlja o ukidanju jednoglasnosti

Sama činjenica da se među državama Europske unije raspravlja o ukidanju jednoglasnosti pri donošenju dijela njezinih odluka je „uznemirujuća”, rekao je u petak predsjednik te dodao da onaj koji u ime Hrvatske prihvati taj prijedlog, koji dolazi „naravno iz Njemačke i Francuske”, „počinio čin veleizdaje”.

Naglasio je da o tome razmišlja dosta država, kako je sama ta činjenica „uznemirujuća” te da “većina ne može manjini” nametati odluke.

Vijeće Europske unije i Europsko vijeće odlučuju isključivo jednoglasno o nizu “osjetljivih” pitanja, poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredaba u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih.

Milanović likuje, kako je samo smjestio HDZ-u: ‘Predsjednik nije pisar koji će raditi na mig’
‘Tko nije ništa naučio iz Jugoslavije, nek’ se onda ubije’

Pitanje mehanizama donošenja odluka na području vitalnih nacionalnih interesa su „intimni prostor”, a ako se jednoglasnost ukine EU će postati „naddržava”, upozorio je Milanović.

„Onaj tko to želi, a koji nije ništa naučio iz iskustva Austro-Ugarske, Austrije prije toga, Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i ove zadnje Jugoslavije, nek’ se onda ubije”.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Predsjednik je istaknuo da EU ne može postati federacija jer je riječ o zajednici nacija „koje su davno nastale”, čije su „uloge davno podijeljene” i koje „idu zajedno, ali i svaka nekim svojim putem”.

EU danas ide na “pogon najvećih i najjačih država, a Hrvatska je ušla u taj savez “ne iz nekih dubokih ideoloških uvjerenja”, nego “u želji da iskoristi neke pogodnosti, potpuno legitimno”, rekao je.

“A oni su nas unutra primili na relativno jeftin i legitiman način, da iskoriste naše tržište i neke naše prednosti, to je tako i ništa drugo”, zaključio je hrvatski predsjednik.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.