Foto: Darko Tomas / CROPIX

Milanović u nevjerici zbog poteza Vlade: ‘Kompromitirana je nacionalna sigurnost Hrvatske’

Autor: N.K

Ured  predsjednika Republike Hrvatske priopćenjem se oglasio nakon jučerašnjeg glasanja o UN-ovoj rezoluciji kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi. Većina država ostala je suzdržana, uključujući i Europske zemlje poput Francuske, međutim, Hrvatska se našla u malom krugu zemalja, zajedno s SAD-om, koje su glasale protiv rezolucije. Milanović je izrazio zabrinutost zbog takvog razvoja događaja.

Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, ali i Izrael i SAD te od članica EU Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU bila je suzdržana, a Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile su za.


“Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u”, stoji u priopćenju.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

“Vlada nije konzultirala predsjednika”

“Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske”, poručili su iz Ureda.

“Hrvatska je sada kompromitirala sigurnost”

“Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost. Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije.

Izraelska čizma kročila u Gazu: U tijeku velika kopnena operacija, prati ju raketna paljba

Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika”, dodali su.
 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.