fbpx
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

MILANOVIĆ S BIH HRVATIMA: ‘Vi ste ponosan i neiskorjenjiv narod, moramo se zajedno boriti! Ovog puta, ne oružjem’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Zoran Milanović je danas u Čitluku uručio odličje Trolist Postrojbi za posebne namjene (PPN) Gavran 2. Osim toga, najavio je i nastavak potpore Hrvatima u BiH kako bi ostvarili punu jednakopravnost u toj zemlji s Bošnjacima i Srbima.

Nakon što je predsjednik položio vijenac i zapalio svijeću poginulim pripadnicima PPN Gavran 2, ulicama Čitluka je upriličen mimohod s ratnim zastavama postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane. Također Milanović je Peri Barbariću Pepiju, zapovjedniku postrojbe koja je sudjelovala u operacijama koje su dovele do oslobođenja Hrvatske te potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH iz Daytona uručio odličje kojim je ovu postrojbu odlikovao za ratne zasluge.

“Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učinili za slobodu Hrvatske. To nikada neće biti zaboravljeno. Vi ste sudjelovali u operaciji Južnog poteza. Bez tog Južnog poteza, bez HV-a, HVO-a i Armije BiH ne bi bilo Daytona”, rekao je Milanović dodavši kako će se Zagreb nastaviti boriti za jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata, ali da se neće miješati u unutarnje stvari BiH i uspostavu novih vlasti na temelju nedavnih općih izbora.


“Sada će predstavnici hrvatskog naroda sami odlučiti s kim će i kako će. Na pola posla smo. Moramo postići da nas se poštuje kao državu”, rekao je.

‘Želimo normalan suživot sa svojim susjedima’

Rekao je i kako se nada kako će se prestati s preglasavanjem Hrvata u BiH kako bi se oni zadržali u ovoj zemlji.

“Želim da se ovdje zadržite jer ste vi ponosan i neiskorjenjiv narod. Mi želimo normalan i zdrav suživot sa svojim susjedima i partnerima Srbima i Bošnjacima”, dodao je.

Milanović se u obraćanju osvrnuo i na himnu Bosne i Hercegovine koja je na skupu izvedena prije hrvatske himne kazavši kako taj redoslijed izvođenja himni pokazuje dobru volju, vjeru, dobro raspoloženje i dobre namjere hrvatskog naroda u BiH.

“Međutim, to su naše dobre namjera, ali mi imao i potrebe. Za te potrebe mi se moramo, jedinstveno kao država i nacija kojoj vi pripadate, hrvatska nacija na ovim prostorima, zajednički boriti. Ovoga puta ne oružjem, ne silom nego upornošću, tvrdoglavošću, pameću. Moramo se boriti
za svoje interese”, poručio je predsjednik.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.