FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Milanović posjetio osnovnu školu u Tirani čije je opremanje IT opremom financirala Hrvatska

Autor: Dnevno.hr

Drugog dana državnog posjeta Albaniji, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Osnovnu školu „Ahmet Zogu“ u općini Kamëz u Tirani te je, zajedno s predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajom, posjetio povijesni grad Berat.

U Beratu, predsjedniku Milanoviću je gradonačelnik Berata Ervin Demeo uručio počasnu titulu „Zaštitnik starog grada“ u prostorijama Nacionalnog muzeja Onufri, smještenog unutar zidina Berata.


Milanović posjetio školu, dobio počasnu titulu

„Uvijek ćete biti dobrodošli da predložite ili pokrenete ideje za suradnju na projektima kako bismo zaštitili i očuvali vrijednosti našeg starog grada. Uistinu nam je čast i zadovoljstvo zvati Vas i državu Hrvatsku našim prijateljima“, rekao je gradonačelnik grada Berata uručujući titulu predsjedniku Milanoviću koji je zahvalio na njoj poručivši kako će se uvijek sjećati ovog trenutka.

Titula se dodjeljuje visokim gostima Berata, uključujući predsjednike i premijere, koji posjećuju grad i time ih se proglašava zaštitnicima povijesnog grada starog 2500 godina.

Ovaj Milanovićev manevar izazvao je glavobolje u Plenkovićevom timu: Opet se pozicionira kao lider oporbe

Stari grad Berat je jedan od najljepših, najvećih i najvažnijih spomenika albanske povijesti i kulture, a proglašen je i dijelom UNESCO-ve baštine. Uoči posjeta Beratu, predsjednik Milanović posjetio je Osnovnu školu „Ahmet Zogu“ u općini Kamëz u Tirani u kojoj je Republika Hrvatska financirala opremanje IT učionica u sklopu projekta “Croatia Education Recovery Support” (CERS), u suradnji s UNDP Albania.

Projekt Croatia Education Recovery Support (CERS) pokrenut je kako bi se olakšao oporavak obrazovnog sektora u Albaniji nakon razornog potresa koji se dogodio u studenome 2019. Ovaj projekt imao je za cilj pružiti podršku građanima u pogođenim općinama s fokusom na poboljšanje njihovih obrazovnih institucija nakon potresa.

Provodi ga UNDP Albanija, u suradnji s albanskom vladom. Ujedno, projekt je bio dio financijske obveze hrvatske Vlade tijekom Međunarodne donatorske konferencije, organizirane u Bruxellesu u veljači 2020. U suradnji s Ministarstvom obrazovanja i sporta Albanije, CERS je također omogućio opremanje 8 informatičkih laboratorija u različitim obrazovnim objektima, između ostalih i u općini Kamëz, te njenoj devetogodišnjoj osnovnoj školi „Ahmet Zogu“.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.