Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Milanović poseže za oštrom mjerom: ‘E, to Plenković želi zamaskirati’

Autor: Dnevno.hr

“Obećavam svima koji se ogriješe o taj zakon – ako stupi na snagu i ako dovoljno korumpiranih likova u Saboru podrži taj zakon – da ću pomilovati svakoga tko dođe pod udar tog zakona. Konačno vidim smisao u institutu pomilovanja – da se suprotstavim tlačiteljima, presorima i gnjavatorima, ljudima koji bi hapsili. Svakog novinara, svakog urednika, svakog odvjetnika kojeg uhapse i privedu, ja ću pomilovati”, rekao je u četvrtak predsjednik RH Zoran Milanović komentirajući Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima se planira uvesti i inkriminacija ‘curenja’ podataka iz istraga.

Milanović opet izvrijeđao Plenkovića: ‘Taj stalno dobiva po ušima i dolazi po još, jadno’


Dodao je kako je predložena izmjena zakona “manijakalni poriv jednog čovjeka da se nekome napije krvi, da se osveti”, misleći, naravno, na premijera Plenkovića. Predsjednik Milanović je podsjetio kako je njegova Vlada ukinula tajnost istrage 2013. “i proglasili smo to nejavnim zato što se nije u prethodnim godinama pokrenuo niti jedan postupak radi curenja podataka iz istraga” i dodao: “A znate tko je najviše puštao podatke iz istrage? DORH i USKOK”, rekao je Milanović.

Osvetoljubivi gojenac

“Onda su to počeli raditi – u višim fazama istrage kada je dokumentacija dostupna svima – i predstavnici obrane, odvjetnici, branitelji. Svatko prema svojim potrebama. Niti jedan kazneni postupak nije pokrenut i da bismo od te farse napravili nešto uljuđeno, to smo naprosto ukinuli”, pojasnio je predsjednik Milanović.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Namjeru aktualne Vlade da ponovo uvede tajnost istrage, predsjednik Milanović je prokomentirao oštro: “Osvetoljubivi gojenac želi provesti teror nad novinama zato što mu je netko objavio fotografiju žene i to bez ikakve loše namjere. Glupost i obična bezvezarija, ništa. Ili zato što već sustavno iz te istrage izlaze podaci iz razgovora koji pokazuju kakvom strankom i kakvom vladom on upravlja i kakvi su to ljudi”.

Osim toga, predsjednik smatra da ova priča pokazuje važnost nadzora nad institucijama kao što je DORH. “To je užasno važno, jer inače će ti ljudi raditi što god hoće i to su počeli raditi. Vidimo kakvi sve razgovori i kakvi se kontakti ostvaruju. I vjerojatno većina nisu kaznena djela. Ali, ukazuju nam što DORH radi, a što ne radi. Da nismo pročitali te dokumente – koje su ovoga puta možda pustili odvjetnici, a novine objavile – ne bismo znali kakve sve silnice i kakve paralele vladaju u tom svijetu”, rekao je Predsjednik i dodao kako se zahvaljujući objavi spisa može postaviti neka legitimna pitanja.

Zašto DORH nije odradio svoje?

“Zašto DORH, koji ima podatke o tome, nije ispitao bivšu podšeficu kabineta Plenkovića koja je zbrisala u Bruxelles? Nju je trebalo ispitati, a DORH to nije napravio”, rekao je predsjednik Milanović dodajući kako u suprotnom zainteresiran javnost ne bi znala za te muljaže i ne bi si mogla postaviti potpuno legitimno pitanje – zašto su ove priveli, a s ovima nisu ni razgovarali? “E, to Plenković želi zamaskirati. I to je glavni motiv, a onda neki osobni da se nekom napije krvi”, rekao je predsjednik Milanović i upozorio da “ako taj divljački i manijakalni propis stupi na snagu” da će iskoristiti institut pomilovanja za sve koji bi se našli na udaru tog zakona.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.