fbpx
Robert Anic/PIXSELL

MILANOVIĆ ODLIKUJE JUNAKA DOMOVINSKOG RATA: Danijel Borović preletio je u smiraj dana i donio prvi MIG hrvatskoj vojsci

Autor: Dnevno

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u prigodi tridesete obljetnice Preleta za Hrvatsku odlikovat će Redom kneza Domagoja s ogrlicom umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu u četvrtak od 12 sati.

Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednika Republike.

Odlikovanje je to kao sjećanje na 4. veljače 1992. kad je u večernjim satima, unatoč iznimno nepovoljnim uvjetima, pilot kapetan 1. klase Danijel Borović izvršio prelet avionom lovcem tipa MiG-21 s aerodroma Bihać, sletio u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci.


Tim je Borovićevim preletom iz sastava ratnoga zrakoplovstva i protuzračne obrane Jugoslavenske narodne armije u sastav Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Hrvatska stigao prvi nadzvučni borbeni zrakoplov čime je označen početak ustroja eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu.

Nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina, Danijel Borović preuzeo je zapovjedništvo nad borbenom eskadrilom. Za vrijeme Domovinskoga rata Danijel Borović sudjelovao je u svim akcijama oslobađanja okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Prvi hrvatski predsjednik RH Franjo Tuđman osobno mu je uručio Red Nikole Šubića Zrinskoga za ratno herojstvo. Danijel Borović, ratni i poratni zapovjednik 1. lovačke eskadrile, umirovljen je 2003. godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.