FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Milanović nije ostao dužan Vučiću: ‘Valjda želi biti kao Putin’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Republike Zoran Milanović nastavio je u petak u Biloxiju, u saveznoj državi Mississippi gdje je posjetio hrvatsku zajednicu i sastao se s gradonačelnikom Biloxija Andrewom Gilichem koji je i sam porijeklom Hrvat.

Na svečanosti u gradskoj vijećnici Biloxija, a povodom posjete predsjednika Milanovića, gradonačelnik Gilich je 22. rujna proglasio Danom hrvatske baštine u gradu Biloxiju, a isto je učinio i guverner Mississippija Tate Reeves za područje cijele savezne države Mississippi.


Milanović ugodno iznenađen

Predsjednik Republike kazao je na svečanosti kako je ugodno iznenađen organiziranošću i povezanošću Hrvata koji žive u toj saveznoj američkoj državi s Domovinom.

Riječ je o zajednici iseljenika uglavnom iz Dalmacije koja je pronašla svoj dom na obali Biloxija.

„Ova zajednica iseljenika s dalmatinskih otoka, odakle je većina svih hrvatskih iseljenika – posebice s Brača i Hvara – i nekih dijelova dalmatinskog zaleđa, odakle je gradonačelnik Biloxija, iznenađenje je”, rekao je predsjednik Milanović koji je prvi hrvatski predsjednik, ali ujedno i prvi hrvatski državni dužnosnik, koji je posjetio Hrvate u Biloxiju.

Milanović održao govor na sjednici UN-a: Evo što je poručio cijelom svijetu

Predsjednik Milanović istaknuo je, nadalje, važnost pomorskog nasljeđa hrvatskog naroda te njegovu dugogodišnju povezanost s morem: „Hrvati su jedini slavenski narod koji su pomorci. Živimo od mora, uz more i s morem stoljećima i sve se bazira na tome, od inovacija do prihoda.“

Govoreći o povijesti iseljavanja Hrvata u Mississippi, kazao je kako iz razgovora s njima vidi da mnogi znaju za otok s kojeg su došli – otok Brač. „Dođite na Brač uvjerite se sami, ali siguran sam da će vam se svidjeti i da ćete zavoljeti zemlju svojih predaka“, poručio je Predsjednik Milanović članovima hrvatske zajednice.
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

Predsjednik odgovorio Vučiću: Želi biti kao Putin

Predsjednik je iskoristio priliku i odgovorio nekim regionalnim govornicima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, prije svega srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću oko Kosova.

Vučić se pred svijetom ruga Milanoviću: ‘Vidjela žaba da se konj potkiva’

“Legneš na bombu i ležiš i ležiš i bomba neće eksplodirati, a ti ne možeš ustati i počne te žuljati i ti dobivaš senzacije na koži, dekubitus, u jednom trenutku moraš vidjeti što ćeš s bombom. Srbija je na neki način legla na bombu i s nje se ne miče, a svjesni su da je Kosovo realnost”, rekao je predsjednik.

“Bar nas nije optužio da smo kao Putin, to valjda zato jer on želi biti kao Putin”, poručio je Milanović.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.