Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Milanović neće Sessu na čelu Vrhovnog suda! Diskrecijskom odlukom može izabrati kandidata za najvišu sudbenu dužnost!

Autor: Dražen Krajcar

Gotovo u isto vrijeme zamjeriti se Sanji Sarnavki i Skeji iz HOS-a, to doista rijetkima polazi za rukom, no hrvatskom narodu vjerojatno je u posljednjih nekoliko mjeseci postalo jasno kako na Pantovčaku sjedi osebujni politički endem, predsjednik Zoran Milanović, koji bez dlake na jeziku, u zaštiti vlastitog statusa, proziva one koji mu se nađu na putu.

Prozivao je donedavno i premijera Andreja Plenkovića, no otkako su ispili kavu na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, Milanović se promaknuo u većeg zaštitnika HDZ-ovaca nego što je to sam Plenković. Na zgražanje svojih kolega iz SDP-a, karakterni predsjednik nedavno je stao u obranu zagorskog HDZ-ovca Tušeka koji je po lokalnim klijetima trgovao foteljama. Otkako se kratko okušao kao poduzetnik, Milanović je uvidio problematiku i besmisao članarine koju poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori, no te kritike koje je izrekao Plenkovića nisu posebno uznemirile. Nemira bi zato uskoro među vladajućim dvojcem moglo biti zbog izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Ključni izazov

Milanoviću, koji je ogorčen zbog svojih suženih ovlasti, izbor prvog čovjeka tog suda jedan je od ključnih izazova mandata, ali i za Plenkovića je izbor budućeg predsjednika najvišeg suda u zemlji svojevrsni izazov i test za njegovu ionako tanku parlamentarnu većinu. Procedura je većini uglavnom dobro poznata. Milanović je kao predsjednik ovlašten kolegama iz sabornice predložiti budućeg predsjednika Vrhovnog suda, a njegovi suradnici kažu da on o tome već sada duboko promišlja jer namjerava dokazati da mu je stalo do reformacije pravosudnog sustava, koji ima lošu percepciju među građanima. Uostalom, transparentan izbor predsjednika Vrhovnog suda Milanović je najavio i u svojoj kampanji, obećavajući da će njegov kriterij u biranju biti najbolji, a ne najpodobniji sudac. On se, prema riječima njegovih suradnika, odavno upustio u potragu za takvim kandidatom, a iz njegove višemjesečne retorike jasno je kako Milanovićev izbor za predsjednika Vrhovnog suda neće biti dosadašnji predsjednik Đuro Sessa.

I upućeni svjedoče kako Sessa nije Milanovićev favorit te kako je spreman, u onoj mjeri u kojoj mu to ovlasti dopuštaju, ući u obračun s kadrovima HDZ-ova doajena Vladimira Šeksa u hrvatskom pravosuđu. Izvori bliski predsjedniku govore kako to i jest uzrok Šeksova gnjeva prema Milanoviću, a osim toga, ne treba zaboraviti da je predsjednikov aktualni savjetnik Orsat Miljenić na ocjenu ustavnosti poslao Turudićev Visoki kazneni sud. Na koncu je Ustavni sud, na čijem čelu sjedi Šeksov kum Šeparović, Turudićevu sudu dao zeleno svjetlo, dok je Sessa ovoga suca imenovao vršiteljem dužnosti predsjednika novog suda, što je kod Milanovića i Miljenića izazvalo nezadovoljstvo i zgražanje pa zato i kane u onom dijelu u kojem mogu svojim kadrovima destabilizirati one koje oni smatraju Šeksovim kadrovima. Predsjednik to misli i više nego ozbiljno, kažu nam njegovi suradnici te napominju kako on za predsjednika Vrhovnog suda misli kandidirati osobu kojoj je istinski stalo do promjene stanja u hrvatskom sudstvu, dok za Sessu kažu kako je on posljednjih godina radio na očuvanju trenutnog stanja, na koje blagonaklono ne gledaju ni građani ni Europa.

Diskrecijska odluka

Premda se jedno vrijeme spekuliralo da bi Milanović na Vrhovni sud mogao poslati baš Miljenića, od te se ideje odustalo jer on sam za to nije pokazao interes, a i u Milanovićevu uredu vjeruje se kako to ne bi bilo korektno jer Miljenić trenutno obnaša političku dužnost. Sessi inače mandat istječe 14. srpnja ove godine, a Milanović je temu izbora predsjednika ovoga suda otvorio prije više od pola godine, kada je bio u najžešćim sukobima s Plenkovićem. Iako je Milanović među prvima u zemlji načeo tu temu, na Vrhovnom sudu tek se posljednjih nekoliko tjedana vode rasprave o tome tko bi mogao biti njihov novi predsjednik, a upućeni svjedoče kako je zasad jedini kandidat upravo Sessa. Suci se, prema tvrdnjama iz pravosudnih krugova, zasad suzdržavaju od kandidature, dok na Vrhovnom sudu strahuju od toga da bi im mogao doći netko sa strane. U Milanovićevu krugu šuška se, pak, kako je on sklon tome da na Vrhovni sud i predloži nekoga tko ne dolazi iz redova sudbene vlasti, a povod za to bilo mu je i nedavno sudačko partijanje sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi Pršut.
Inače, predsjednik Vrhovnog suda prvi put bira se među kandidatima koji će se prijaviti na natječaj, a predsjednikovi suradnici kažu da to za njega neće biti puko ispunjavanje formi. Te svoje stavove Milanović namjerava uskoro iznijeti i Plenkoviću, s kojim planira sastanak baš na tu temu. Za Plenkovića je pak problematično to što Milanović na temelju Ustava ima pravo diskrecijskom odlukom izabrati kandidata za najvišu sudbenu dužnost i Ustav u tom kontekstu zaobilazi DS koji je uveden u postupak zakonskim izmjenama otprije tri godine. Tada je, naime, definirano da Vijeće raspisuje javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Kako bilo, predloženi kandidat mora dobiti potporu saborske većine, a to onda opet zahtijeva dogovor između Milanovića i Plenkovića, koji zapravo time samo formalno ne sudjeluje u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Teška optužba

Premda su dosad na funkciju predsjednika tog suda uglavnom birani suci, to nije zakonska obveza pa se slijedom toga za prvog čovjeka Vrhovnog suda mogu kandidirati pravosudni dužnosnici, javni bilježnici i odvjetnici te profesori pravnih znanosti s minimalno 15 godina iskustva, a mogućnost kandidature ostvaruju i ugledni pravnici s dva desetljeća iskustva. Zato Milanović i ima mogućnost promišljati o osobi izvan pravosudnog sustava, no ta njegova promišljanja mogao bi prekinuti i stopirati Plenković koji, za razliku od njega, i nema nekog pretjeranog interesa za čistke u pravosuđu, već u tom resoru očekuje reforme koje bi trebao provesti njegov ne odveć stručni ministar Malenica. Inače, kada je riječ o Sessi, valja podsjetiti kako je on svojedobno ušao u konflikte s bivšim šefom Dinama Zdravkom Mamićem, koji ga je nazvao korumpiranim sucem. Iako obnaša funkciju predsjednika najvažnijeg suda u zemlji, Sessa Mamića nije tužio te na taj način pokušao osporiti javno iznesene navode. Kao što je poznato, ovoga je suca za predsjednika Vrhovnog suda predložila bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok je njegov tadašnji protukandidat Turudić prije predsjedničine odluke od svoje kandidature odustao. U sudačkim krugovima Sessa je poznat po svojem dugogodišnjem iskustvu, a profilirao se i kao predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Premda rođen u Rijeci, mladost je proveo u Dubrovniku, iz kojega odlazi u Zagreb na Pravni fakultet. Karijera u pravosuđu počela mu je kao sudačkom vježbeniku na Županijskom sudu u Sisku, a nakon što je položio pravosudni ispit, postaje sudac petrinjskog Općinskog suda s kojeg ubrzo prelazi u Sisak. Devedesete dočekuje kao sudac Općinskog suda u Zagrebu, da bi potom prešao na Vrhovni sud.
Posao u Australiji

Malo je poznato da je Sessa jedno vrijeme radio kao konzul savjetnik u Generalnom konzulatu RH u Perthu u Australiji, bio je i član pregovaračkog tima za pristupe Hrvatske Europskoj uniji, a poznat je i po žestokim medijskim polemikama. Prema nedavno objavljenim imovinskim karticama sudaca, Sessa je suvlasnik kuće s okućnicom od 65 četvornih metara u Dubrovniku, dok u Zagrebu posjeduje stan. Sessa je supruzi darovao stan od 40 četvornih metara u Velom Lošinju vrijedan gotovo 300 tisuća kuna, a kupio ga je novcem dobivenim u parnicama protiv medija, HSP-a i Dobroslava Parage.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.