Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

MILANOVIĆ JE U PRAVU, OBUKA UKRAJINACA JE PROTUUSTAVNA! Sve je trebalo ići na našu najugledniju postrojbu: Oni bi pomeli sve pred sobom

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Obuka ukrajinskih vojnika na tlu Hrvatske postala je glavna tema u političkom i medijskom prostoru te sukob na liniji Pantovčak – Banski dvori dovela na još veću razinu.

Premijer Andrej Plenković i njegova vlada ne odustaju od jasnog stava da je pomoć Ukrajini u vidu obuke vojnika ili čak i slanjem hrvatskih trupa na front neminovna i prikaz solidarnosti s napaćenim ukrajinskim narodom, dok se predsjednik Zoran Milanović čvrsto protivi istom te je već odbio ministra Marija Banožića i Ministarstvo obrane s takvom idejom.

Premijer i stranački oci okrenuli su tada pilu naopako te pokušavaju zapapriti Milanoviću prebacujući ovu potencijalno vrlo riskantnu odluku na Hrvatski sabor čime bi u vrlo nezavidnu situaciju bacili saborske zastupnike.

Nisi s nama – onda si Putinist

Najavio je to i sam Plenković rekavši da su oni koji će biti kontra odluke o obuci ukrajinskih vojnika na strani Rusije pa se ide do te mjere da ih se proziva i “putinistima” te se tako diskreditira neistomišljenike.

Milanović pak s druge strane igra na kartu ustavnosti što i jest jedna od malobrojnih ovlasti i zadaća institucije Predsjednika, a to je očuvanje ustava. Predsjednik smatra da je takav način kakav Plenković želi progurati protuustavan.

Iz izvora iz uglednih pravosudnih krugova saznali smo da se struka slaže s Milanovićem u ovom slučaju te da je proces kakav žele provesti Plenković i vladajući na vrlo klimavim ustavnim nogama.

“Prevelika se bura digla oko takve ideje, a dvije strane svaka ima svoju težinu u argumentima. S jedne strane ne drži vodu argument da Hrvatska ulazi u rat protiv Rusije ako će obučavati ukrajinsku vojsku, no isto tako prebacivanje odluke na Sabor na način kako to namjerava premijer nije u skladu s Ustavom i tu je predsjednik u pravu. Nije mi jasno tko savjetuje premijera s ovakvim nepromišljenim idejama”, rekao je naš izvor.




Kriva adresa

A da se moglo izbjeći problem ustavnosti ovakve odluke, smatra naš izvor iz Ministarstva obrane, inače ministarstva kojeg vodi najlakša Milanovićeva meta Mario Banožić.

“Ovo uopće nije ingerencija niti našeg ministarstva, a niti bi premijer toliko trebao intervenirati. Vi znate kakvo je stanje u našim obrambenim snagama, ljudi rade za crkavicu, vidjeli smo i da stanje protuzračne obrane nije ni blizu zadovoljavajuće (slučaj dron u Zagrebu)… Tehnički smo potkapacitirani, jedino nas izvlači ljudstvo koje u takvim uvjetima daje svoj maksimum. U takvim uvjetima stavljati državu na svjetsku pozornicu i nuditi obuku ukrajinskim vojnicima nije dobra odluka”, rekao nam je izvor iz ministarstva i spomenuo ono što se još nitko nije sjetio ili usudio spomenuti.

“Ovo je sve trebalo ići ministru Božinoviću i MUP-u u ruke. Pa mi imamo takvu specijalnu postrojbu, ATJ Lučko, koja je jedna od nacjenjenijih u Europi. Brojni svjetski stručnjaci dolaze promatrati kako se naši specijalci spremaju i obučavaju, ne zaboravite da je većini policijskih akademika cilj i san uči u specijalne postrojbe. Ako ćemo već pomagati Ukrajini u vojnom smislu, to se treba ići na ovakve postrojbe. To treba Ukrajini i to bi imalo smisla. Obuka od strane naših najspremnijih postrojba, nije to vojska u dužno poštovanje prema svima. To su specijalne postrojbe MUP-a, a ima takvih malih jedinica i unutar vojske, no to je premalo i neadekvatno”, rekao je naš izvor i dodao:




Male, ali jake postrojbe

“Mi se ponašamo kao da ćemo obučiti pet do deset tisuća vojnika za rat protiv Rusije. To je suludo i nerealno, mi nemamo spremnih 10 000 vojnika za rat, kamoli da naši instruktori imaju resursa i snage za obuku”, rekao je ovaj čovjek iz ministarstva.

A što se skriva iza pozadine rekao nam je dobro upućeni izvor blizak vrhu HDZ-a koji ne odustaje od hrabrih izjava pomoći Ukrajini i u vojnom smislu.

“A zna se to unutar stranke, ali malo tko se usudi reći. To je pokazivanje mišića, izravan sukob premijera s predsjednikom i još jedno ulagivanje Europi i svjetskim silama uz koje želimo svrstati našu Hrvatsku, a to su SAD i Europska unija”, zaključio je izvor iz HDZ-a.

Podsjećamo, sukob između predsjednika i Ministarstva obrane krenuo je prije više od godinu dana i Milanović ne bira riječi kad govori o ministru Banožiću, dok je prema političkim analitičara komunikacija između predsjednika i premijera davno prešla mjeru dobrog ukusa.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.