Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

MILANOVIĆ EUROPI POKAZAO KARAKTER! Plenković u problemima: Žestok pritisak oko najvažnijeg izbora u državi

Autor: Iva Međugorac

Utrka za predsjednika Vrhovnog suda postaje sve zanimljivija, a osim toga izgleda kako bi izbor prvog čovjeka ovog najvažnijeg suda u zemlji mogao biti i prvi ozbiljniji sukob između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića po pitanju kadroviranja.

Iako je vladajući dvojac do sada imao nesagledivo mnogo trzavica, kada bi se donosile odluke oko ključnih imenovanja tada bi ipak uspjevali pronaći zajednički jezik, no to izgleda sada ipak nije slučaj. U srpnju ističe mandat Đure Sesse, a predsjenik je već dao do znanja kako on nema njegovu potporu za još jedan mandat, premda je i sam istaknuo kandidaturu odazivajući se na javni poziv kojega je u svrhu ispunjavanja forme raspisalo Državno sudbeno vijeće koje je zaprimilo tri prijave, s tim da je u međuvremenu odvjetnica Lidija Horvat od kandidature odustala.

Milanović zato ne odustaje, spreman je odabrati ili odbiti kandidate, a pošto je već sada dao do znanja da odbija sve kandidate izgledno je da će imenovati nekoga po svojem ukusu. Neće međutim ta Milanovićeva tvrdoglavost proći tek tako, Plenković je također decidiran. Po njemu, DSV raspisuje natječaj, a Milanović ima pravo odabrati među prijavljenim kandidatima odabrati svojeg favorita o čijem imenovanju na koncu odlučuje saborska većina.

Ne samo da je to Plenkovićevo stajalište, to je preporuka famoznog i zaboravljenog Greca, specijalnog antikorupcijskog tijela Vijeća Europe koje je sastavljeno od 48 članica Vijeća Europe i SAD-a. Tijelo je ovo koje je formirano davne 1999. godine i koje od tada prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije. Da je Plenkoviću to tijelo itekako relevantno dalo se naslutiti i u vrijeme dok se borio za kandidaturu Dražena Jelenića na poziciju glavnog državnog odvjetnika.

“On je recimo u GRECO-u to je još jedan od onih čuvenih policajaca, rođak od GREVIO i ne vidim da je napravio neki problem”, tvrdio je Plenković svojedobno dok je Milanović i ovih dana jasno dao do znanja da on na takve ultimatume i preporuke nema namjeru pristati. “Ako moraš napraviti nešto u okviru EU-a, moraš. Ali da nam nekakva kvazitijela daju preporuke… To je slučajna država o kojoj sam govorio”, poručio je Milanović na nedavno održanoj konerenciji za tisak.

Inače Greco i naša zemlja godinama nastoje njegovati kvalitetne odnose pa je upravo ovo tijelo još 2015. godine predlagalo transparentniji izbor predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, svojedobno su upozoravali na percepciju javnosti o korumpiranosti pravosudnog sustava, no bivši ministar pravosuđa, danas jedan od Milanovićevih suradnika Orsat Miljenić tvrdio je kako Hrvatska udovoljava svim prekorukama Grecoa. Kojih inače ima 11. Greco je pak u međuvremenu objavio kako Hrvatska ispunjava tek pet od 11 preporuka, ali i da su njih tri djelom uvedene, dok tri opće nisu provedene. Preporuke koje hrvatska strana nije ispunila ili ih je tek djelom ispunila odnose se na usvjanje kodeksa ponašanja saborskih zastupnika, ali i na izbore predsjednika Vrhovnog suda i Glavnog državnog odvjetnika.

Valja u kontekstu ove priče spomenuti i Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe koje je svojedobo izrazilo nezadovoljstvo borbom protiv korupcije pričemu je Hrvatska okarakterizirana kao zemlja s najvećim brojem neprovedenih preporuka tog tijela. Uza sve to potrebno je spomenuti kako se Plenković po pitanju izbora predsjednika Vrhovnog suda ravna preporukama međunarodnog tijela na čijem je čelu doktor Marin Mrčela, inače potpredsjednik istog ovog Vrhovnog suda, dok je njegova zamjenica Monica Olsson, ministrica pravosuđa Švedske.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.