Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Milanović: ‘Bilo bi normalno i ustavno da Hrvati biraju svoje predstavnike u BiH kao Srbi i Talijani svoje u Hrvatskoj’

Autor: dnevno

“Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao sam četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju. Njihovi pripadnici nedvojbeno imaju zasluge za uspješno provođenje operacije Oluja jer su te brigade bile sastavni dio naše vojske u tom razdoblju. Dakle, u pripremi i provođenju Oluje bili su pod zapovjedništvom generala HV-a. Ako su gardijske brigade HV-a i HVO-a zajedno bile u Domovinskom ratu i zajedno podnosile žrtvu, onda im i priznanje za to mora biti jednako”, rekao je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, naglasivši da nagrađuje postrojbe, a ne pojedince.

Ispravljanje nepravde

Njegova odluka o odlikovanjima postrojbi izazvala je pozitivne reakcije kod bosanskohercegovačkih Hrvata, dok su je bošnjački političari osudili, iako je jasno da bi bez akcije Oluja, u kojoj su sudjelovale i postrojbe HVO-a, bihaćka enklava doživjela sudbinu Srebrenice. Milanović u intervjuu podsjeća da se sudjelovanje tih vojnih i policijskih postrojbi u Oluji temelji na Splitskom sporazumu iz 1995. godine, kojim je dogovoreno zajedničko i koordinirano djelovanje hrvatskih i bosanskohercegovačkih vojnih snaga.

“Čuo sam da je i prije bilo inicijativa da se odlikuju gardijske brigade HVO-a. Zašto to nije učinjeno, ne znam, ali 25. obljetnica Oluje prigoda je za ispravljanje propusta. Branile su i oslobađale hrvatsku državu i kao predsjednik Republike Hrvatske nisam imao dvojbi o dodjeli odlikovanja”, poručio je Milanović.

Odgovorio je i na pitanje o svom premijerskom odnosu prema isporuci dokumentacije kojom su se pokušali optužiti neki hrvatski branitelji.

“Kao i tada, i danas smatram kako političke optužnice nisu prihvatljive, a kada dolaze 20 ili 25 godina nakon rata, takve optužnice mogu samo destabilizirati pojedine države”, ustvrdio je predsjednik.

Prisjetio se i svog premijerskog dolaska u Mostar kada su tom gradu prijetili nasilni ulični prosvjedi kakvi su se već događali u nekim gradovima u Bosni.
“Došao sam u Mostar jer su neredi, jedini koji su se tada dogodili u nacionalno miješanoj sredini, opasno prijetili zloporabom i dodatnim potpaljivanjem niskih strasti. Došao sam ih smiriti, a ne miješati se u unutarnje stvari BiH. Odmah sam vidio kako postoji opasnost da se u BiH dogode loše stvari. Vjerujem da je moj dolazak relaksirao tenzije i pokazao da se Hrvatska brine o Hrvatima u BiH, što je i njezina ustavna obveza”, rekao je predsjednik, dodajući kako mu razlog odlaska u BiH nikada nisu bili glasovi, već briga za Hrvate u BiH i stabilnost te države.

Govoreći o svome odnosu prema hrvatskom pitanju u BiH i mogućnosti da to bude pitanje o kojem će predsjednik i Vlada RH imati i najviši stupanj suglasnosti, Milanović je poručio da će uvijek biti tu da pomogne kada su u pitanju Hrvati u BiH.

“Kao predsjednik države mogu upozoravati na probleme s kojima se hrvatski narod u BiH susreće, sve poštujući neovisnost BiH i njezine institucije, ali i vodeći računa da su Hrvati konstitutivan narod u toj državi. Vlada svojim radom može konkretnije pomoći, vjerujem da će to i činiti”, istaknuo je predsjednik.
Odgovarajući na pitanje kako od BiH napraviti funkcionalnu državu, a istodobno očuvati konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog s drugim dvama narodima, Milanović je rekao da njegov rad, govor i stavovi jasno pokazuju da je zagovornik cjelovite BiH “jer je ona, koliko može biti, jamac stabilnosti”. Ona nije, dodaje, savršeno ustrojena, ali to je realnost u kojoj žive tri naroda.

MILANOVIĆ RUŠI LEGITIMITET KRIZNOG STOŽERA: ‘Oni polako uvode diktaturu’

“Država BiH može, u startu, biti funkcionalna samo ako su sva tri naroda u jednakoj poziciji da odlučuju o svojim političkim predstavnicima. Zato sam govorio i o problemu legitimiteta izbora hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Taj problem i dalje stoji i dobronamjerno ga spominjem jer bi bilo normalno, a i ustavno, da Hrvati biraju svoje predstavnike jednako kao što u Hrvatskoj Srbi ili Talijani biraju svoje.”

Hrvati u BiH su konstitutivni

“Narod koji je jednakopravan, a Hrvati u BiH to jesu, štoviše, konstitutivan su narod, mora u vlasti imati predstavnike koje sam izabere jer će u suprotnom gubiti vjeru u svoju državu, BiH. Funkcionalnost BiH mora sama prepoznati i ostvariti kao svoj cilj zbog ljudi koji u njoj žive, a mi smo tu da pomognemo. Za razliku od većine drugih članica EU-a, Hrvatska najbolje poznaje situaciju u BiH i moramo joj pomoći da dobije nadu i perspektivu da zna što će biti sutra. U EU-u, rekao bih, postoji nezainteresiranost za BiH, danas pogotovo, kada se Unija nosi s novim i nikad viđenim problemima, pa je na Hrvatskoj da zainteresiramo EU i potaknemo da se europski put što prije otvori BiH”, rekao je u intervjuu za bosankohercegovačko izdanje Večernjeg lista predsjednik Zoran Milanović.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.