Photo: Marin Tironi/PIXSELL

PLENKOVIĆ PORUČIO NOVINARIMA: ‘Drago mi je da titra scena i da vi titrate’

Autor: Sanja Plješa

Zbog epidemiološke situacije Vlada se vratila u Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu.

Nakon otvorenog i zatvorenog dijela sjednice održava se konferencija za novinare.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je izjavio kako sljedeća godina mora biti tranzicijska godina prema oporavku gospodarstva. “U ukupnom razmatranju oporavka morat ćemo voditi računa o osiguranju poluga pri tom oporavku. Jedna je korištenje novaca iz EU sredstava. Sljedećih desetak godina imat ćemo na raspolaganju nešto više od 24 milijarde eura. To će nam pomoći u izlasku iz krize. Donijeli smo odluku o minimalnoj plaći, 3400 kuna će iznositi i to je porast od 150 kuna u neto iznosu. Ona je viša za više od 900 kuna u odnosu na onu iz 2016. godine. Iznosi oko 40 posto prosječne plaće”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je posebno važno danas potpisan sporazum o osnivanju Fonda za obnovu grada Zagreba. Imenovan je novi ravnatelj Damir Vanđelić, osigurana su financijska sredstva za obnovu zgrada, stradalih nakon potresa.

“Ključna tema sastanka Europskog vijeća koji će biti danas je Covid-19. Mjere koje poduzimamo su proporcionalne razvoju gospodarstva. Vjerujemo da će naznake za koje smatramo da će biti ispravne i one bi za nekoliko tjedana trebale dovesti do smanjenja epidemije. U proteklim tjednima smo brzo rasli, brojevi i dalje značajno rastu, ali zadnjih dana je ipak nešto slabiji nego proteklih tjedana i polako se udaljujemo od eksponencijalne krivulje. Za razliku od ostalih zemalja mi rastemo sporije.

Na upit novinara hoće li Vanđelić biti kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika, Plenković je odgovorio da je on “potpuno jasan i da je sve jasno rekao”. “Meni je drago da titra scena i da vi titrate”, poručio je novinarima.

Osvrnuo se i na božićnice u državnim i javnim službama te naglasio kako i on i ministar financija čine sve kako bi zaposleni u tim službama dobili božićnice u visini 1500 kuna.




Ministar financija Zdravko Marić je rekao “kako treba obratiti pažnju na povećanje dinamike plaća, ali da nitko nije govorio o smanjenju plaća državnim i javnim službenicima”. “Nije ovo prva godina u kojoj smo donosili rebalanse proračuna na ovakav način. Prošle godine imali smo veliki štrajk koji se dogodio prije Covida-19. No, otvorili smo dijalog. Prema tome od 1. siječnja bi trebalo ići povećanje osnovice plaća za četiri posto i o tome ćemo razgovarati. Proračun ćemo maksimalno staviti u službu gospodarstva”, rekao je Marić.

Ministar zdravstva Vili Beroš je nakon sjednice rekao kako je došao nalaz zdravstvene inspekcije koji ukazuje na male nepravilnosti, ali je pronađena neodgovarajuća razina komunikacije između uprave KB Dubrava i koordinatora za koronavirus. Rekao je kako je na sjednici Vlade došlo do promjene članova Upravnog vijeća KB Dubrava.

“U svakodnevnom sam kontaktu s kolegama. Kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana od uočenog propusta. Novo Upravno vijeće će se sastati čim prije je moguće i razmotriti situaciju i donijeti svoj pravorijek”, rekao je Beroš.




“Situacija u KB Dubrava nije baš najbolje i to traje godinama, postoje određeni klanovi, mnogo liječnika i medicinskih sestara je otišlo od tamo. Vrijeme je da se to riješi i da bolnica ‘zaplovi punim jedrima'”, naglasio je ministar.

Dodao je kako liječnici obiteljske medicine moraju u digitalnom obliku upisivati kontakte oboljelih od Covida-19. “Na nama je da nađemo rješenje, a jedno od rješenja je to praćenje. Znam da je to dodatni napor, ali molim sve da u svrhu zaustavljanja infekcije daju dodatni napor”, napomenuo je Beroš naglasivši kako nikoga ne proziva naročito ne za nerad. “Svi mnogo radimo u ovoj situaciji, ali moramo još napraviti jedan mali napor kako bi se spriječilo daljnje širenje epidemije.

Rekao je i kako se povećavaju kapaciteti testiranja, a došli su i mnogo brži testovi na koronavirus.

Podsjetio je na činjenicu da “ukoliko se budemo odgovorno ponašali, projekcija je da bismo za dva, tri tjedna mogli doći u kulminaciju epidemije i nakon toga će broj oboljelih početi padati”.

Nakon njega izjavu je dao Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova koji je rekao kako je na Vladi donesen značajan dokument o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Južnim Sudanom, Kongom, Srednjoafričkom Republikom, Tongom, Butanom i Somalijom.

Nakon potpisanog sporazuma o osnivanju Fonda za obnovu grada Zagreba izjavu je dao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Apeliram na vas i na sebe da se pridržavamo svih novih mjera. Bojim se kolapsa zdravstvenog sustava. Molim dragog Boga, struku i ne znam koga sve ne da se virus ne probije dalje”, rekao je Bandić.

Na upit novinara hoće li mu novi v.d. direktor Fonda za obnovu grada Zagreba biti konkurent kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Bandić je istaknuo da “što više konkurenata to bolje”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.