Vox

MIKE POMPEO U DOHI: Kreću povijsni mirovni pregovori između talibana i afganistanske vlade

Autor: S.P./Hina

Američki državni tajnik Mike Pompeo stigao je u Dohu gdje će u subotu nazočiti početku povijesnih mirovnih pregovora između talibana i afganistanske vlade za koje je rekao da će biti “teški”.

Pompeo je stigao u petak u glavni grad Katara i nazočit će početku pregovora kojima bi se trebao okončati beskrajan sukob u Afganistanu. Ali nema jamstva za uspjeh pregovora, jer su njihovi ciljevi jako različiti.

Prije polaska iz Sjedinjenih Američkih Država, Pompeo je pozvao dvije strane da ne “propuste” povijesnu priliku za okončanje rata. U zrakoplovu za Dohu, priznao je da će razgovori biti “teški”. “Afganistanci moraju odrediti kako ići naprijed i kako narodu popraviti život”, objavila je Hina.

U petak je obilježena 19. godišnjicu napada 11. rujna 2001. nakon kojih je slijedila međunarodna intervencija pod vodstvom Sjedinjenih Država, kojom su talibani potjerani s vlasti.

Devetnaest godina gerilskog ratovanja u Afganistanu potaknulo je Washington na pregovore s talibanima u veljači u Kataru i sporazum o povlačenju američkih postrojbi sredinom 2021. u zamjenu za nekoliko neodređenih obećanja pobunjenika, među kojima je i međuafganistanski dijalog.

“Idemo u Dohu reći talibanima da silom ne mogu uspjeti”, rekao je Abdul Hafiz Mansur, član afganistanskog izaslanstva. “Vrijeme je za pomirenje, razgovorom možemo riješiti problem”, dodao je.

Sve će ovisiti o spremnosti dviju strana da usklade različite vizije i njihove spremnosti da zajedno upravljaju zemljom.




Očuvati stečeno

Talibani su oduvijek odbijali priznati vladu u Kabulu koju nazivaju “marionetom” Washingtona. Oni će vršiti pritisak kako bi Afganistan pretvorili u “emirat” gdje će zakon diktirati rigorozan islam.

Vlada predsjednika Ašhrafa Ganija će pokušati zadržati mladu republiku i njezin ustav.




Žene su dobile velike slobode, posebice u gradu. Mogle bi ih izgubiti ako talibani, u ime “islamskih vrijednosti”, djelomično ili u potpunosti preuzmu vlast. Brojni Afganistanci strahuju od povratka kamenovanja žena optuženih za preljub.

“Koliko god želimo mir, toliko želimo i sačuvati postignuća posljednjih godina”, primijetio je Aminulah, nastavnik iz Kunduza.

Američki predsjednik Donald Trump, čiji reizbor u studenom je neizvjestan, odlučan je pod svaku cijenu okončati najdulji rat u povijesti SAD-a.

Dok su talibani složni, afganistanska vlast je podijeljena. Kabul nije ratificirao američko-afganistanski sporazum iz veljače.

Primirje, glavni zahtjev Kabula, ima malih izgleda, jer ga sporazum iz Dohe spominje samo u jednoj točki rasporeda pregovora.

U tom tekstu, pobunjenici se obvezuju da neće dozvoliti džihadističkim skupinama da koriste Afganistan, gdje hara organizacija Islamska država (IS), kao bazu za napade na strane zemlje. Ali ne spominje se Al-Kaida, talibani nisu nikada prekinuli veze s tom mrežom.

AMERIČKI VELEPOSLANIK SRBIJI POSLAO PORUKU: Od ovog će se tresti regija…

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.